РЗИ представи вариант за областна здравна карта

Публикувано на пн, 26 февр. 2018
190 четения

Комисия от представители на здравната служба, пациентите  и администрацията на общините от Великотърновска област проведе първото си заседание в старата столица, за да изработи здравната карта на региона. Срещата премина под ръководството на областния управител проф. Любомира Попова. Тази седмица ще има и второ заседание на комисията.  На него ще се обсъдят постъпилите предложения относно  броя на болничните легла, докторите и лекарите по дентална медицина, специалистите по здравни грижи  в областта и ще се търсят  конкретни решения за достъп до медицинската помощ, където медиците не достигат.

На първото заседание от РЗИ представиха вариант на областната здравна карта, изработена по методика на здравното министерство и съобразена с необходимостта от медицинска помощ за населението. А дали ще има преструктуриране на лечебните заведения или закриване на някои от тях, ще стане ясно на второто заседание на комисията. Отсега е ясно, че там, където има разкрити повече легла от необходимия брой, но те са жизнено необходими и вече са доказали своята ефективност, се допуска областната комисия да защити тази необходимост пред здравното министерство. Още повече, ако капацитетът се използва на междуобластно ниво.

Такъв пример вече има с белодробната болница „Д-р Трейман“ във В. Търново. Поради увеличената заболеваемост на белодробните заболявания, в лечебното заведение бяха разкрити допълнително 20 легла от началото на 2018 г.

Вася ТЕРЗИЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново