Рязко нараства интересът към имунизациите срещу Covid-19

Публикувано на чт, 26 авг. 2021
1110 четения

Между 14 и 15 % от новите случаи на Covid-19 са на лица, имунизирани с една или две дози ваксини, докато при хоспитализираните пада до 4-5 %. Това заяви във В. Търново главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който се срещна с членовете на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Той отчете, че при смъртните случаи броят на ваксинираните пада под 3 %. Доц. Кунчев подчерта, че няма ваксина, която да дава 100 % гаранция, но имунизацията си остава най-добрата предпазна мярка.
„За последните един-два дни броят на първите дози ваксини надвишават двойно този на реимунизациите, което значи, че интересът към ваксинацията рязко нараства. Ние имаме нужните количества и ще задоволим потребностите от ваксини. Във В. Търново има 15 имунизационни кабинети, предстои да бъде сформиран още един. Планираме да изградим имунизационни кабинети в няколко града пред голяма търговска верига, така че ще продължим с тези усилия. Хората разбраха, че това е важно, макар и малко късно, защото все пак трябва да са минали две седмици след втората имунизация, за да имат сигурност, че са защитени“, каза още доц. Кунчев. И уточни, че ваучери за ваксинация няма да бъдат раздавани, а въпросната голяма търговска верига е заявила желание да подпомогне имунизационната кампания в страната. Главният държавен здравен инспектор подчерта, че неведнъж е давал своите препоръки за задължителна ваксинация на медицинските специалисти и работещите в социалните заведения, каквато практика е въведена в редица европейски страни. Самият той обаче няма правомощия да ги задължи, а може само единствено да дава препоръки.
Област В. Търново вече е изместена от първото място по заболяемост в страната от Търговище. Много болни има и в областите Русе, Пловдив и Пазарджик. Според доц. Кунчев цялата страна ще попадне в червената зона, а причините за увеличаване на броя на инфектираните в отделните региони са различни. Докато в Бургас това се дължи на туризма и струпването на много хора – през август в региона пребивават над 2 млн. души, така и на вноса на инфекцията от чужбина. Броят на карантинираните чужденци само в Бургас е 400 души. В Търговище ръстът на болните се дължи на българите, които работят в други страни и се връщат в страната за семейни празници и събирания. За В. Търново причините са комбинирани – както активния туристически сезон, така и завръщащите се от чужбина, които не са малка група. Положителното е, че в региона се наблюдава задържане на заболяемостта през последните няколко дни, включително броят на приетите за лечение в болница. „В по-младата възраст се наблюдава едно по-леко протичане на заболяването, но пък като противовес на това се оказва, че постъпват хора между 30-40 г., които са здравно неосигурени и с ниска здравна култура. Те идват в състояние, в което се налага директно включване на кислородно лечение още от вратата на болницата, тъй като са изчаквали, стояли са вкъщи и са се самолекували. Пристигайки в болницата в това състояние нещата се усложняват. Първо – лечението им изисква много повече усилия и средства, а перспективата за пълно излекуване на тези хора не е чак толкова добра“, каза още доц. Ангел Кунчев. Той отчете обаче по-добрата подготвеност на болниците за новата ковид вълна, като възможност за разкриване на допълнителни легла, изграждане на кислородни инсталации и др.
На този етап в област В. Търново няма да бъдат въвеждани нови противоепидемични мерки, но продължава засиленият контрол по спазването им. „Осем от десетте общини в областта са заявили, че отменят всички масови мероприятия, чакаме само общините В. Търново и Лясковец. От община Полски Тръмбеш заявиха, че ще се състои само националният конкурс „Полски щурчета“, но останалите прояви са отменени“, заяви областният управител инж. Георги Гугучков, който е и председател на Областния кризисен щаб.
На срещата в старата столица доц. Кунчев коментира и това, че според него трябва да бъдат наложени единни ограничителни мерки в цялата страна, тогава когато нивото на заболяемост е над 350 на 100 000 души, както е във В. Търново, Бургас, Търговище и т. н. Това зависи и от актуализацията на бюджета, тъй като налагането на локдаун ще позволи директно включване на компенсационни икономически мерки, което е изключително важно за засегнатите отрасли. Относно носенето на маски от децата от предучилищните групи в детските градини, доц. Кунчев заяви, че който смята, че може да накара деца под 6 г. да носят маска, явно не е работил с тях и това не е необходимо. Съветът му е в детските заведения да се прави непрекъснато проветряване на помещенията, тъй като вирусът е именно във въздуха.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново