Румънският писател М. Б. Йонеску-Лупяну гостува във ВТУ

Публикувано на пт, 13 апр. 2018
225 четения

Румънският писател М. Б. Йонеску-Лупяну гостува във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” на 16 април /понеделник/ от 16,00 часа в Център „Балкани”. По време на срещата ще бъде представен романът му “Пресен черен хайвер”. За книгата ще говори преводачката Ванина Божикова, а модератор на дискусията ще бъде Добромир Андреев.

Събитието се организира от издателство “Скалино” и Образователен и културен център “Балкани” на ВТУ, който се намира на ул. „Т. Търновски” № 2, Блок 5, зала 203.

М.Б. Йонеску – Лупяну е роден 1979 г. в Букурещ. Писател, носител на няколко  литературни награди за белетристика; практикуващ адвокат и доктор по право на Букурещкия университет. За първата си книга с кратки разкази Strigoii lui Şuţu [„Вампирите наШуцу“], издадена през 2015 г. от румънското издателство Juminea, е отличен с наградата за дебют 2015 от Филиала Букурещ на Съюза на писателите в Румъния. Има два публикувани романа от същото издателство:  Ciumăfaia [Дяволска трева] през 2016 г. и Icre negre proaspete [Пресен черен хайвер] през 2017 г., който през март 2018 г. българското издателство „Скалино“ публикува в превода на Ванина Божикова.

 

М.Б. Йонеску-Лупяну „Пресен черен хайвер“

Делтата на река Дунав – плодородна и прокълната земя, в която през дълги исторически периоди човешкият живот има малка или даже съвсем никаква стойност. Територия, прорязана като от ръкавите на кървава река от безкрайно насилие, без значение от епохата – руско-турските конфликти от 18-ти и 19-ти век, болшевишката революция, Първата и Втората световни войни или диктатурата на съветската власт. „Пресен черен хайвер“ е един привидно разпилян пъзел на нищетата на човешкия живот, сглобен от документални щрихи на действителни събития, както и от художествените съдби на полу-легендарни персонажи. Канибализъм, убийства по принуда или за удоволствие, военни зверства и култ към оръжието, като основно средство за отнемане на живот – това е само част от майсторски поднесения разказ на Йонеску-Лупяну за трагичната съдба на Северна Добруджа.

Боян Тончев

 

Първи вариант на синопсиса на романа:

Пресен черен хайвер,  М.Б. ЙОНЕСКУ-ЛУПЯНУ

Пролетта на 1917 г. Първата световна война. Сулина. В сцена от сюрреалистична картина шепа хора, целият персонал на Службата за контраразузнаване, се отправят към сърцето на делтата на река Дунав. Придружава ги странен персонаж: гъркът.

Леден дуел с руските революционери, сексуална робиня, любовна история, Летеската гора и цветето с безброй имена, арабски жребец и вълк, копелета, група от контрабандисти, отмъщение от Средновековието, провал на яхтата на семейства на белогвардейци в делтата на Дунав и невероятното им съкровище, тиф, канибализъм и содомия, екзекуцията на ръководителя на тайните служби по време на бунта на Желязната гвардия през януари 1941 г., шепа прах в гравирана кутия Румъния [под кралския герб] ● Държавен риболов ● Пресен черен хайвер, проклетите комунистическите затвори и други истории по въжето на гръцкия живот – капитан Никос Теологос от Остров Тасос – осъден да въплъти балканския човек завинаги.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново