Проверяват болницата заради починал пациент с ХИВ

Публикувано на ср, 15 май 2019
1535 четения

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е започнала проверка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ заради сигнал за отказ от лечение на ХИВ позитивен пациент, който по-късно е починал. За това алармира Националната пациентска организация, която е сезирала компетентните институции и настояват за проверка както на областната болница във В. Търново, така и на УМБАЛ „Георги Странски“, където също са отказали прием на британеца Крейг Харпър. От пациентската организация настояват също да се проследи причината за забавянето на назначените хематологични изследвания на пациента.
От МОБАЛ отказаха да коментират случая. От Регионалната здравна инспекция в старата столица заявиха, че са информирани за случая и също ще извършат проверка.
От пациентската организация съобщават, че близки на Харпър свидетелстват, че след отказа на прием в двете лечебни заведения той е транспортиран до УМБАЛСМ „Пирогов“, където е потвърден ХИВ статусът му. Пациентът е приет в Отделението за придобита имунна недостатъчност в инфекциозната болница в София. Там продължава лечението му, направени са кръвопреливания, но без резултат. В процеса на търсене на причините за състоянието на Харпър, медиците от ХИВ отделението се усъмняват за хематологично заболяване и настояват за консултация с колеги от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която се намира непосредствено до Инфекциозна болница. Консултиращият лекар деликатно отказва да приеме Крейг Харпър за изследвания и уточняване на диагнозата му. Пациентът е приет в Националната хематологична болница, като на третия ден след приемането е изписан с обяснението, че няма хематологично заболяване. Официалните резултати от тези тестове все още не са предоставени на близките с мотива, че „не са готови“, посочват от Националната пациентска органзиация. В позицията си те са категорични, че Крейг Харпър е починал от неизяснена диагноза и от мълчаливия отказ от лечение.
Британецът Крейг Харпър е живеел дълги години в село Стояновци в община Елена. Здравословните му проблеми започнали през февруари т. г., когато започнал все по-често да се чувства отпаднал. Изследванията показали, че има понижен хемоглобин и желязо. След като състоянието на Крейг се влошило, две седмици по-късно постъпил в болницата във В. Търново. След отказ да бъде приет в МОБАЛ близките му потърсили помощ в Плевен. След поредния отказ да бъде приет, Крейг е транспортиран в спешния център “Пирогов”. Мъжът умира на 5 май, като все още не е ясно каква е причината за смъртта му.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново