Проф. Пламен Кинов участва в уникална за страната операция

Публикувано на пт, 19 апр. 2019
1194 четения

За първи път в България в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” в столицата бе извършена т.нар. тазова остеотомия по метода на Ганц. Извършената операция дава шанс на пациентите с проблеми в тазобедрената става да не стигат до протезиране. Тя беше направена на пациент с вродено изкълчване на тазобедрената става, а новият за страната метод бе приложен от проф. Георги Василев, шеф на Клиника по ортопедия в Грайфсвалд, Германия, и велокотърновеца проф. Пламен Кинов, началник на ортопедичната клиника на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Операцията по метода на Ганц се извършва с 4 остеомии на трите тазови кости през един хирургичен разрез, което позволява незабавна мобилизация на пациента. По последни данни от 2017 г. честотата на вродената луксация в България е 14/1000 д. н. и се проявява повече при жените.
Проф. Пламен Кинов е родом от В. Търново. През 1995 г. завършва медицина с отличие във ВМИ в Плевен. От 1999 г. е асистент в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”, а през 2013 г. поема ръководството ѝ. Председател е на Софийския клон на Българско дружество по ортопедия и травматология (БОТА). Специализирал е в Германия, Австрия, Италия и САЩ. Научните му интереси включват хирургия и ендопротезиране на тазобедрена и колянна става.
Проф. Кинов е носител на Световна награда Abdel Hay Mashhour на 25-и конгрес на SICOT 2005 г. и награда на 10-и конгрес на БОТА 2007 г. Освен това той е национален консултант по ортопедия и травматология. Извършва активна дейност в национални и международни конференции и конгреси. Автор е над 200 научни публикации. Професорът има интензивна практика, като консултира пациенти от цялата страна в София, Велико Търново и Хасково. В старата столица преглежда веднъж месечно в ДКЦ I (градска поликлиника). Той е един от най-търсените специалисти у нас не само за ендопротезиране – поставяне на изкуствени стави, но и за други ортопедични интервенции, тъй като в работата си винаги се стреми да въвежда нови методи в името на по-щадящото лечение за пациентите.
Сред успехите на професор Кинов е операция за частично протезиране на коленна става, която бе извършена през август 2017 г. Подобна интервенция не беше правена не само в България, но и в цяла Източна Европа. Самата процедура продължава около 40 минути и е изключително щадяща за пациента, тъй като възстановяването му е много по-бързо. В рамките на две седмици той се връща към нормалния си начин на живот. Интервенцията беше приложена на бивш футболист. Този метод на частично ендопротезиране е въведен за първи път в САЩ, като в световен мащаб се извършва най-често на пациенти в активна възраст, тъй като запазва биомеханиката на ставата и след възстановяване не причинява дискомфорт на оперирания. Пациентите могат след това да се движат нормално и дори да спортуват.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново