Преподаватели и студенти от Медицинския филиал дариха кръв

Публикувано на вт, 4 Дек. 2018
538 четения

В навечерието на студентския празник 8 декември преподаватели и студенти от Варненския медицински филиал във В. Търново дариха кръв. Висшето училище и Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” станаха инициатори на кампанията “Избра ли подарък” и апелираха  хората да отделят от свободното си време и да дарят кръв. Акцията се провежда до 14 декември, като Кръвцентърът работи всеки делничен ден от 8,00 до 13,00 часа. Важно е всеки да бъде здрав и да не приема лекарства, да няма хронични заболявания, да се е нахранил преди това и да има тегло над 52 кг.

Студентите от Филиала пристигнаха начело с директорката доц. Диана Димитрова, която даде личен пример като кръводарител. Тя разказа, че за 14-и път дарява кръв, а за първи път това се е случило, когато е била студентка по акушерство. Целият курс взел решение да отиде в Отделението по хемотрансфузия. Нашият Филиал е във В. Търново от 4 г. и да дариш кръв е най-добрата илюстрация, че имаш желанието да даряваш, за да спасиш човешки животи. Освен това нашите студенти ще станат акушерки и медицински сестри, а какво по-хубаво от това да дадат личен пример, каза още доц. Димитрова. От преподавателския състав на Филиала бе и акушерката Дияна Петрова, дългогодишен кръводарител. Тя коментира, че по време на лекции със студентите говорят за кръводаряването като дарителство, стремим се да възпитаме това чувство на отговорност да помогнеш на другия, който има нужда, да спасиш живот, но не всеки би последвал нашия пример, заяви Петрова.

С голямо вълнение чакаше да дари кръв 18-годишната Искра Георгиева, студентка по акушерство. Тя сподели, че това ще бъде за първи път. Като ученичка също искала да кръводарява, но медиците отказали, защото едно от изискванията е да имаш навършени 18 г.

Сега се чувствам много щастлива, че точно в навечерието на първия студентски празник ще стана кръводарител. Трябва да дадем личен пример на останалите. Всеки винаги може да намери време, да дойде в Кръвцентъра и да дари кръв, ако желае. Това е доброволен акт, каза Искра. Доц. Димитрова добави, че очаква още студенти от Филиала да посетят Отделението по хемотрансфузия.

2236 са били кръводарителите за 10-те месеца на т.г., съобщи д-р Мариана Витанова, началник на Кръвцентъра. 1875 от тях са близки родственици на пациенти, които се нуждаят от кръв. Положителен е фактът, че 1200 от кръводарителите са редовни, а това означава, че кръводаряват на всеки 2 г. Според изискванията мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в годината, а жените – четири. Интервалите между тях трябва да бъдат най-малко от 60 дни, припомни д-р Витанова.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново