Предлагат национални критерии за здравословно хранене при децата

Публикувано на нд, 15 Апр. 2018
335 четения

Предлагаме национални критерии за здравословно хранене на детското и ученическото хранене, с които общините да се съобразяват при обявяване на обществените поръчки, съобщи пред журналисти в събота председателят на Задругата за чиста храна Филип Хайвазиян. Това предложение производителите от сдружението са оформили в отворено писмо, което ще бъде изпратено на 16 април до Омбудсмана на България и Министерствата на здравеопазването, образованието и земеделието като институции, които могат да повлияят върху националния рецептурник на храните.

Освен това членовете на Задругата искат среща с представители на визираните институции, за да представят на национално ниво въпросните критерии за чисти храни, които са разработени от специалистите към сдружението в продължение на шест месеца. Ако държавата не приеме нашите критерии, то ние вече произвеждаме чисти храни, имаме лого и сайт на Задругата. Логото ще присъства на всеки наш етикет, така потребителите ще знаят, че купуват продукти без консерванти, оцветители и заместители. На сайта ще могат да прочетат за всеки наш член какво произвежда и какво влага в производството си, обясни Стоичко Миличин от управителния съвет на сдружението. Той уточни, че всяка чиста храна с логото на Задругата, преди да стигне до децата и магазините, ще бъде изследвана и проверявана дали наистина съдържа описаните на етикетите съставки.

Децата са бъдещето на нашата нация, затова се насочихме към акцента да подобрим  детското и ученическото хранене, посочи  Хайвазиян. Той допълни, че амбицията на сдружението на производителите на храни е да бъде подобрено здравето на българите, които стават все по-болни поради химизираното хранене. Открити сме за партньорство с общините и кетъринг организации, тъй като имаме модели на ученическо, офис и столово хранене, освен чистите продукти, които произвеждаме, каза председателят на Задругата. Той допълни, че следващата среща на членовете на сдружението ще бъде на 19 май в Копривщица в Музея на хляба. Тогава ще се проведе и общо събрание, ще има и демонстрация на чисти храни и след това сме готови да ги доставяме на ученически лавки, вериги от магазини, столове, предприятия, офиси и др., информира Хайвазиян. Стоичко Миличин допълни, че производителите от Задругата ще хранят и своите служители и работници с чисти храни, защото на страната ни са необходими здрави кадри. От сдружението са решили да отидат по-далеч. Те ще се обърнат  към хотелиерите и ресторантьорите, които да включат в менютата  си емблематични български менюта от натурални продукти.

Един от най-големите производители на  био лимец е Георги Славейков от Русе, също член  на Задругата. Той разказа, че в дунавския град масово се правят хляб и пърленки от древната пшеница. Те са предпочитани особено от румънските туристи. Тези продукти вече са хит и в някои хотели и ресторанти в Арбанаси, като храните от лимец непрекъснато се осъвършенстват и стават все по-вкусни.

От Задругата заявиха още, че предвиждат промоционални кампании на чистите храни в страната, за да запознаят хората какво представляват качествените продукти. Освен това сред амбициите на сдружението е да създадат регионални центрове, където децата ще бъдат приобщавани към чистите храни и ще могат сами да ги приготвят. В тази връзка Ани Кашева, която има сладкарски цех разказа, че за Великден е поканила деца при сладкарите, които заедно са приготвили чудесни козунаци. Беше много вълнуващо, малките сладкари бяха толкова изпълнителни, запознахме ги с продуктите за козунаците, после сами ги замесиха, чакаха да втасат и да ги изпечем. Имаше  много емоции в цеха за всички и това е пътят да се завърне здравословното хране при децата, е категорична Кашева.

Задругата за чиста храна бе учредена в края на ноември 2017 г. на среща в Арбанаси с 40 производители от хранително-вкусовия бранш. Тогава участниците заявиха, че се обединяват, за да върнат българския вкус с предлагане на качествени храни. Всички бяха единодушни, че промяната трябва да започне от децата. Още на първата среща  производителите се обединиха около идеята в училищата да  бъдат въведени часове по здравословно  хранене.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново