Потребителска такса от 1 лв. за децата искат джипитата

Публикувано на пт, 11 Окт. 2019
870 четения

Въвеждане на потребителска такса от 1 лв. за децата предлагат за поредна година от Сдружениeто на общопрактикуващите лекари. Те са изпратили предложението си до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, финансовия министър Владислав Горанов, директора на НЗОК д-р Дечо Дечев и др.
“Отново заявяваме нашата позиция, че таксата за посещение при лекар трябва да е задължителна за всеки и при условие, че дадена институция реши, че определени групи от хора – социално слаби и в риск, трябва да бъдат освободени от нея, то същата следва да поеме този разход, който не трябва да е за сметка на изпълнителя на медицинска помощ. Ние искаме да има равнопоставеност за всички. Когато дадено нещо е “безплатно” за някого, а то е платено с труда на лекаря и персонала, реално не се оценява. Но когато човек плати поне 1 лв. по някакъв начин става съпричастен и се включва в този процес”, заяви д-р Христо Димитров, председател на регионалната структура на Сдружението на общопрактикуващите лекари и на РК на БЛС – В. Търново.
В момента по закон всички лица до 18 г. са освободени от потребителска такса, която се дължи при посещение при личния лекар, както и при престой в болница. Общопрактикуващите лекари предлагат родителите на децата да заплащат в кабинета по 1 лв., а останалите 1,90 лв. до пълния размер на таксата да се поема от държавата, както това е регламентирано за хората в пенсионна възраст. По този начин, според тях, ще се намали свръхпотреблението. От Сдружението настояват още бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ през 2020 г. да бъде увеличен с 25 млн. лв. След като стане ясна цялата сума, ще направят своето предложение за разпределението на парите по съответните пера, уточняват от Сдружението.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново