Почина актьорът Милен Колев

Публикувано на нд, 18 февр. 2018
3041 четения

Почина звездата на великотърновския театър Милен Колев. Целият живот и творческа кариера на артиста са посветени на старопрестолния град. За неговия цялостен принос в развитието на културата и театралното дело в старата столица, както и за изключителните му постижения на сцената на МДТ „Константин Кисимов” през последните десетилетия на XX век, през 2017 г. той беше удостоен с наградата „Велико Търново”.

Актьорът ветеран е роден на 21 ноември 1938 г. и е сред знаковите имена на търновския театър. През 1959 г. е приет във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Сърчаджиев. Завършва театралния институт през 1963 г. и е разпределен като актьор в Драматичен театър “Константин Кисимов” във Велико Търново, където работи непрекъснато 37 години до пенсионирането си.

“Когато Милен Колев пристига в нашия град през 1963 г., той вече е суперзвезда от филма “Царска милост” на Стефан Сърчаджиев, където изпълнява ролята на поручик Боян Радионов. Картички с негови снимки се продават навсякъде. В театъра се получават купища писма. Театралните салони са претъпкани от зрители, когато играе той. Актьорът има невероятното щастие да бъде партньор на Елена Стефанова, Станка Пенчева, Лина Ковачева, Стилиян Анастасов и цяла плеяда търновски артисти”, обяснява актьорът Иван Митев.

Около 100 са ролите, които е изиграл през годините. Сред тях са централните образи на Николай в “Необикновен процес”, на Радул в “Дъщерята на Калояна”, на Дон Жуан в “Дон Жуан”, на Велизар във “Виновният”, на Щерю в “Я колко макове”, на Вандолино в “Учителят по танци”, на Борил в “Балдуин Фландърски”, на Ясен Каролев в “Царска милост”, на Григорий Цамблак в “Патриарх Евтимий”, на Симеон в “Сборен пункт” и много други. Носител е на първа награда за актьорско майсторство от Районния преглед на българската драма и театър в Габрово и на втора награда от Националния преглед в София за ролята на Николай от “Необикновен процес”. Носител е на награда за ролята на Григорий Цамблак в пиесата “Патриарх Евтимий” от Радко Радков.

По време на творческата си кариера Милен Колев е изиграл близо 8000 представления. Снимал се е в различни филмови и телевизионни продукции, участвал е в спектакли на Народния театър “Иван Вазов”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново