Победителят в конкурса за нов градски център представя проекта си във В. Търново

Публикувано на чт, 20 сеп. 2018
534 четения

Италианският архитект Клаудио Нарди, който спечели Международния конкурс за нов градски център, пристига във В. Търново, научи “Янтра ДНЕС”. На 28 септември той ще изнесе публична лекция в голямата зала на Общината и ще представи пред обществеността своя проект за експозиционен център и градоустройствено решение на терена на Старото военно училище, потвърди арх. Лора Бъчварова, която бе част от журито, оценявало идейните разработки. По време на визитата си арх. Нарди ще има възможност да разгледа града и да се запознае на място с проектирания терен и неговата специфика.
Разработката на победителя предвижда Експозиционният център да е на два етажа, с възможности за провеждане на различни събития – конкурси, концерти, конгреси, изложби и др. Градоустройственото решение на арх. Нарди включва няколко високи сгради, много зеленина, пешеходна зона, място за провеждане на обществени, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, паркоместа и др.
В началото на лекцията арх. Нарди ще запознае присъстващите със своята работа. Той е възпитаник на Университета във Флоренция, а негово дело са Общинската сграда в Краков, Музея за съвременно изкуство MOCAK, Фабриката Шиндлер в Краков, Multiplex Vis Pathи и Studio BP във Флоренция и др. Проектирал е за световноизвестните модни дизайнери, като Долче и Габана, Валентино, Папини и др. Автор е на проектите за концептуални магазини в Италия, Флоренция, Сингапур, Ханой и Сайгон.
Конкурсът “Ново сърце за стария град” стартира през април, а призьорите бяха обявени на 28 юли. Но от тогава състезанието още не е финализирано. Не е издадено и официално решение за класиране на участниците с мотивите на журито. В началото на август бе изискана допълнителна информация от участниците, свързана с процедури по Закона за обществените поръчки. Те предшестват издаването на съответните документи – протоколи, доклади и заповеди, но всеки момент се очаква конкурсът да бъде финализиран, уточниха от Общината.
62 идейни проекта на архитекти от цял свят бяха изпратени за конкурса. За победител бе избран арх. Клаудио Нарди, на второ място бе класиран Диего Терна, също от Италия, а на трето – Стивън Джордж Интернешънъл – България ООД. Спечелилият 1 място печели 25 000 евро, а неговите подгласници съответно 15 000 и 10 000 евро.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново