План-прием на 2446 студенти заяви ВТУ

Публикувано на пн, 5 Февр. 2018
359 четения

2446 студенти е план-приемът за учебната 2018/19 година, който ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” иска от Министерството на образованието и науката. 1951 са заявените места в редовна форма на обучение, а 495 – в задочна. 54 са исканите бройки за професионален бакалавър, а 351 – за магистри. За прием ще бъдат обявени и 154 места за българи, живеещи в чужбина, и 119 места за студенти, граждани на Република Македония.

Това стана ясно след последното заседание на Академичния съвет на ВТУ. Членовете на ръководния орган гласуваха и 757 места в различни специалности за  платено обучение. 116 са исканите бройки за докторанти в редовно и задочно обучение

Във ВТУ няма да има промяна в годишните такси за обучение на новоприетите студенти. Най-висока в степен “бакалавър” е таксата в професионално направление “Изобразително изкуство” – 920 лв. Тези, които искат да учат в специалностите от направление “Математика и Информатика и компютърни науки”, ще трябва да плащат по 760 лв., а в направлението “Науки за земята” – 740 лв. За Филология, История и археология, Философия, Социология, антропология и науки за културата, Психология, Политически науки, Социални дейности, Обществени комуникации и информационни науки, Право, Национална сигурност таксата е 600 лв. За студентите от Теория и управление на образованието, Педагогика и Педагогика на обучението по… – 500 лв. Бъдещите висшисти по Религия и теология ще заплащат по 450 лв. Обучението на първокурсниците от Администрация и управление, Икономика и Туризъм струва 420 лв. Предстои размерът на таксите да бъде утвърден от просветното министерство.

Академичният съвет одобри и таксите за кандидатстване във ВТУ. 35 лв. таксата за участие в конкурсен изпит и класиране с признаване на оценката от матура, а тя важи за кандидат-студентите, които ще се борят за място във вуза след завършено средно образование.  Таксата за кандидат-магистри след завършена бакалавърска степен е 40 лв. Кандидат-докторантите заплащат по 60 лв. за първи изпит и 40 лв. за всеки следващ.

Златина ДИМИТРОВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново