Откриват първата солна стая във Велико Търново

Публикувано на вт, 10 Апр. 2018
5221 четения

Във Велико Търново предстои да бъде открита първата в областта солна стая за халотерапия. От няколко години тази терапевтична процедура се практикува в спа центрове у нас, като подобни солни стаи вече има в София, Варна и др., обясни Надежда Горанова, управител на солната стая в старата столица.

Интересното е, че  стените и подът на стаята са покрити със сол, богата на микроелементи, а със специален халогенератор се впръсква и сол. Така се създава специфичен микроклимат, който наподобява този в естествените солни пещери, разказа Надежда. Тя допълни, че халотерапията е подходяща както за възрастни, така и за деца. За целта стаята е комбинирана, като в нея е обособен кът за деца. Подредили сме масичка със столчета, има и специален пясъчник от сол, помислили сме и за занимания на малчуганите, информира управителката.

Халотерапията не може да лекува заболяванията, но подобрява състоянието на болните. Прилага се при възпаления на дихателните пътища, кашлица, вирусни заболявания, но не в остра форма, а също и при кожни болести – дерматити, псориазис, екзема. Добре се повлияват страдащите от астма, когато са в ремисия, а също пушачите и тези, които са отказали цигарите, коментира още управителката. При тях се случва след халотерапията да започне кашлица, което е положителен ефект и показва, че организмът е започнал да се изчиства от никотиновите натрупвания. Солната стая действа и като релакс, освобождава от умората и стреса, натрупани през деня.

Надежда обърна внимание на факта, че халотерапията е противопоказана за пациенти, страдаци от онкологични и сърдечносъдови заболявания, както и от туберкулоза. Затова, ако такъв пациент иска да използва солната стая, предварително трябва да се консултира със своя личен или лекуващ лекар. По принцип всеки ще попълва декларация, че е запознат с противопоказанията на халотерапията, подчерта управителката. И допълни, че сеансите за деца в солната стая продължават 20 минути, докато при възрастните те са 40 минути.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново