Откриха паметник на Атанас Буров

Публикувано на ср, 29 май 2019
1019 четения

Паметник на най-известния български банкер, дипломат и политик Атанас Буров бе открит в центъра на Г. Оряховица. Монументът се намира в зелената площ между киното и църквата „Св. Успение Богородично“. Родният град на бележития българин става вторият в страната, в който има негов паметник, изграден по идея на инициативен комитет. Досега в града неговото име носеха малкият площад пред автогарата и ПГ по лека промишленост и икономика.

Бронзовата фигура на банкера се издига в цял ръст върху постамент, облицован с гранит. Неин автор е скулпторът Борис Борисов, а арх. Драгомир Йосифов е ръководител на екипа, работил за реализирането на проекта, който бе дарен безвъзмездно. Художественото осветление на паметника е изградено също безвъзмездно от фирма „ХИТ“.

Официалното откриване на паметника направиха кметът на града инж. Добромир Добрев, адв. Митко Минев от Инициативния комитет и скулпторът Борис Борисов. “Редно е да припомним, че Буров е име, което бележи цяла една епоха. Той е познат като банкера Буров, но на политическата сцена се налага като един от великите български общественици и държавници. До последния си дъх остава отдаден на България. Днес сторваме поклон пред паметта му с мисълта, че сме направили необходимото името му да продължи да живее. Съградихме паметник, който да накара всеки минал покрай него, да се замисли какво може да стори за хората до себе си, за страната си, за общото добруване”, заяви инж. Добрев, който оглавява Инициативния комитет.

За мястото на Атанас Буров в българската история припомниха също Атанас Петров – председател на НЧ „Напредък-1869“, родственикът на Буров Николай Увалиев и историкът доц. Жоро Цветков.

Идеята за паметник на видния горнооряховчанин се заражда преди повече от 5 г., а за реализирането й стартира кампания за набиране на средства. В нея се включиха общественици, бизнесмени и родолюбиви граждани. В сметката постъпват и много анонимни дарения за кауза.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново