Откриха обновения площад в Г. Оряховица

Публикувано на пт, 2 Ное. 2018
663 четения

Областният управител проф. Любомира Попова, евродепутатът Ева Майдел и деца от Горна Оряховица прерязаха лентата на обновения градски площад. Протоколът разчупи Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и депутат от Великотърновски избирател район, който покани децата да открият най-новата придобивка за Г. Оряховица. Заедно с кмета на града инж. Добромир Добрев, двамата асистираха на децата.
Градският център бе обновен по проект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на площад „Георги Измирлиев“ гр. Горна Оряховица“, финансиран по ОП „Региони в растеж“. Общата стойност на проекта е 5 988 104 лв., от които 15% са от националния бюджет. Община Горна Оряховица допълнително отпусна 353 801 лв. за обновяване на градската среда, като в проекта бяха включени реконструкция на парк „Детски кът“ и изграждане на кръгово кръстовище в центъра.
„Това е най-мащабната реконструкция, извършвана през последните 40 г. в този град. За това искам да благодаря на правителството на Република България, на МРРБ и на Управляващия орган, че дават възможност на малките градове да се развиват и да се обновяват“, заяви кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Той допълни, че с европейските средства освен обновяването на централния площад, са направени и подходите към него. Изградени са каскади и сух фонтан, както и детска площадка. В централната част на площада е предвидено място за подвижна сцена за провеждане на спортни и културни мероприятия. Засадени са дървесни видове, около които са обособени места за сядане и зелени площи с цветя. В зелените пространства са изградени поливна система и капково напояване, монтрирани са нови кошчета, пейки и перголи. Осигурена е също достъпна среда за хора с увреждания.
„За мен е голяма чест, че днес съм тук за откриването на този площад след добре свършена работа, защото това подобрява средата за живеене и дава самоувствие на жителите на Горна Оряховица и гостите на града. Това, което направи инж. Добрев като кмет и цялата администрация е гражданите да се възползват от европейската солидарност и да подготвят проекти на стойност около10 млн. лв. Казвам това, защото в първия финансов програмен период Г. Оряховица бе изключена от възможността да кандидатства по подобни проекти. За това искам да благодаря на инж. Панов, защото когато се водиха последните финални преговори за общините, които трябва да влязат в тази програма, Горна Оряховица бе изключена, но благодарение на упоритата му работа, все пак бе вклюена и успя да се възползва от тази европейска солидарност“, заяви народният представител Цветан Цветанов. Той припомни, че целевите средства, осигурявани в периода 2015 – 2016 г. за Горна Оряховица са в размер на над 2 млн. лв. А през последните няколко години са инвестирани над 15 млн. лв. за инфраструктура от републиканската пътна мрежа, свързваща Горна Оряховица с останалите общини в областта. Цветанов уточни, че предстоят европейски избори през 2019 г. и утвърждаването на финансовата рамка за новия програмен период, и ако България е достатъчно стабилна, би могла да полуи 8% повече средства от досега или това са около 2 млрд лв. повече за българските общини.
На тържественото откриване на обновения градски център в Горна Оряховица присъстваха още председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов, народните представители Станислава Стоянова и инж. Клавдия Ганчева, областният управител проф. Любомира Попова, Иван Даскалов и Михаела Христова от „Политрейд Кънстръкшън“ ЕООД, изпълнител на I етап от проекта, Красиимр Гатев от ДЗЗД „Обнова“, които отговаряха за строителния надзор, арх. Константин Косев от ДЗЗД „Горна Оряховица“, представители на инситуции, кметове и гости от съседни общини. Своя поздрав към гостите отправиха децата от мажоретния състав на СУ “Вичо Грънчаров”.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново