Откриха нов случай на морбили

Публикувано на ср, 17 Апр. 2019
455 четения

Нов случай на морбили регистрираха от Регионалната здравна инспекция във В. Търново. На 12 април в Инфекциозно отделение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново е постъпил 44-годишен мъж със съмнения за морбили. Резултатите на заболяването са потвърдени вчера в Националната референтна лаборатория в София, уточни д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ.

Това е втори случай на морбили във Великотърнвоска област. Първият заразен е млад мъж от Елена, който постъпи на 1 април за лечение в инфекциозното отделение в областната болница. Той е приет с оплаквания за болки в гърлото, с повишена температура, обрив по тялото и конюктивит. Резултатите от проведеното епидемиологично проучване показват, че най-вероятно се касае за внос на инфекцията от чужбина.

От РЗИ са предприели противоепидемични мерки. Дадени са предписания на  общопрактикуващите лекари за издирване и обхващане с имунизация против морбили, паротит и рубеола на всички неимунизирани деца от 13 месеца до 18 години. На лечебните заведения за болнична помощ в областта е разпоредено да бъде създадена организация за изолиране в отделенията на пациентите с неясни температурни състояния и липсваща имунизация срещу морбили.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново