Откриха нов случай на морбили в областта

Публикувано на вт, 18 февр. 2020
493 четения

Нов случай на морбили е регистриран през изминалата седмица, показват данните на Регионалната здравна инспекция. Заболелият е от община Г. Оряховица. Миналия месец лекари от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ спасиха дете на 1 г. и осем месеца, заболяло от морбили, което не е било ваксинирано. Детето е постъпило в тежко състояние и с усложнения в Отделението по инфекциозни болести в горнооряховската болница.
Случаят бе първият от 13 г. насам, потвърден от референтна лаборатория в София. Според лекарите причината за появата на заболяването е, че през последните години има пропуск в имунизациите.
Морбили е остро вирусно инфекциозно заболяване с въздушно-капков механизъм на предаване. Симптомите на болестта са повишена температура, катар на горните дихателни пътища, конюнктивит, макуло-папулозен обрив. Морбилният вирус причинява една от най-контагиозните познати инфекции – 95 до 100 % от незащитените лица заболяват при контакт с болен. Поради това, че болестта е силно заразна, боледуват предимно деца, но заболяването може да засегне хора на всяка възраст. Всеки неимунизиран човек е изложен на риск от заразяване с  морбили и излага на риск околните.
Миналата седмица в региона са регистрирани още 24 пациенти с варицела, един болен от туберкулоза и един от скарлатина.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново