Откриха нов случай на болен от СПИН

Публикувано на вт, 5 Ное. 2019
2601 четения

Нов случай на болен от СПИН в област Велико Търново регистрираха от Регионалната здравна инспекция.  Заразеният е открит през октомври, с което общият брой на болните от СПИН в региона стават шестима души. Те са двойно повече спрямо предходната година, когато са регистрирани само трима болни.

През изминалия месец в кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН са преминали 72 лица, от които 32 мъже и 40 жени на възраст от 17 до 59 г. Общо 20 са случите на заболели от сифилис през изминалите 10 месеца на годината, като последните два случая са открити през октомври. Досега три кърмачета са заразени с болестта от своите майки, показват данните на РЗИ.

През октомври в областта са регистрирани общо 87 случая на остри заразни заболявания. В сравнение със септември се отчита повишаване на дела на въздушно-капковите инфекции – 48 %, от общия брой заразни заболявания. Близо два пъти е намалял относителният дял на чревните инфекции – 40 на сто. Най-висока е била заболеваемостта в общините Лясковец, Г. Оряховица и В. Търново.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново