Отделението по хемотрансфузия спешно търси кръв от група А+

Публикувано на нд, 11 Мар. 2018
417 четения

Пациенти спешно се нуждаят от кръв от група А+, съобщи д-р Мариана Витанова, началник на Отделението по хемотрансфузия при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – В. Търново. Запасите вече са на изчерпване, тъй като има случаи, при които  ситуациите са непредвидими. И ако  днес е нужна кръвна група  А+, утре може да бъде 0, АВ и т..н. Затова ние казваме, че всички кръвни групи са ни необходими и всички безвъзмездни кръводарители са добре дошли при нас. Стига да са здрави и да не употребяват лекарства, да са на възраст между 18 и 65 г., апелира д-р Витанова.

Според Наредбата в България един мъж може да дари кръв пет пъти годишно, а една жена – четири пъти. Но хората да идват дори само два пъти в годината, това за нас ще бъде свежа кръв и ще можем да поддържаме необходимия резерв. Американско проучване дори сочи, че редовното кръводаряване намалява риска от инсулт и инфаркт, информира д-р Витанова.

Християнски празник Цветница т..г. се пада на 1 април. Това е и денят за безвъзмездно кръводаряване, който Отделението по хемотрансфузия организира в храма „Свети Николай“ във В. Търново под мотото „Запали свещичка, дари живот“. Медицинският екип ще бъде разположен от сутринта до 14,00 часа в сградата на килийното училище в двора на църквата.

Откакто е стартирала кампанията „Запали свещичка, дари живот“ в храма, всяка година даряват кръв около 20 души.

Вася ТЕРЗИЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново