Осем творци получиха награди в “Арт Розалиада”

Публикувано на ср, 14 февр. 2018
929 четения

Осем творци бяха наградени в седмото издание на традиционната а изложба „Арт Розалиада 2018″ във В. Търново. Експозицията бе открита вчера на празника на любовта и виното в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”.

Пет от наградите са осигурени от студентските съвети на ВТУ. Отличените творци са Симеон Желев, който м.г. година спечели Академичната награда на Община В. Търново, Весела Петрова, Деница Тодорова, Евген Болжеларский и екипа от катедра “Стъкло, метал и керамика” към Националния университет по изкуствата в румънската столица Букурещ.

Община В. Търново осигури две награди на стойност 300 лв., които журито присъди на доц. Борис Желев от ВТУ и гл.ас. Добрин Атанасов от Софийския университет. Наградата на куратора на изложбата доц. д-р Владимир Аврамов спечели Венко Тонков от ВТУ.

Всички произведения, включени в изложбата, бяха оценени от петчленно жури, съставено от авторитетни художници. В тазгодишното издание на “Арт Розалиада” се включиха над 100 творци от България, Сърбия, Румъния, Македония и Украйна. По традиция, в изложбата участват преподаватели и студенти от ВТУ, Национална художествена академия, СУ „Св. Климент Охридиски, ВСУ „Любен Каравелов“ (София) и Шуменския университет. Сред гостите т.г.. има автори от Сръбския университет в Прищина, Националния университет по изкуствата – Букурещ, Факултета по изкуствата в Ниш.

Идеята за създаването на „Арт Розалиада” идва преди повече от 7 г., а главни инициатори са доц. д-р Владимир Аврамов и вече бившият студент във ВТУ, сега художник на свободна практика, Христо Бозуков.

Изложбата „Арт Розалиада” ще остане отворена за посетители до 10 март в изложбените зали. Събитието се провежда под патронажа на кмета на В. Търново Даниел Панов и ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново