Онколози отстраниха 17 кг тумори от яйчниците на жена

Публикувано на пт, 26 ян. 2018
4574 четения

Онколози от Комплексния онкологичен център във В. Търново спасиха живота на 67-годишна жена от Стражица, като отстраниха  туморна формация от 17 кг,  разположена върху двата яйчника  на пациентката. В двучасова операция, извършена под ръководството на д-р Иваничка  Ножарова, участваха още д-р Магдалена Джикова, д-р Миролюб Кожухаров и две медицински сестри. Анестезиологът беше опитният д-р Пламен Маринов. Операцията е успешна и пациентката се чувства добре. Вече се разхожда в стаята и се надява скоро да бъде изписана.

Пенка пристигнала с огромен корем, който спокойно би могъл да износи четири бебета. Жената не можела нито да се храни нормално, нито да си почива. Едвам спяла седнала, като си пускала краката извън леглото. Не можела да си вижда дори краката. Преди 11 г. коремът и започнал да расте постепенно, но тя не обръщала внимание и не търсила лекар. Имала други лични проблеми.  Когато започнал  да я боли кръстът, и взела трудно да ходи, пак не отишла на доктор. Накрая дъщеря ми се скара и двете пристигнахме в Онкологията, разказа Пенка. И допълни, че ако е знаела, че тук има такива добри специалисти и прекрасни хора, отдавна да се е оперирала. Не съм виждала такава добродушна лекарка като д-р Ножарова, такова уважение, внимание, няма да те нагруби. Не съм очаквала, че в България има такива добри лекари и специалисти. А аз страдах толкова време, този голям корем ми притискаше всички вътрешни органи, голямо тегло беше. Но пусти страх, бях много се отчаяла и това ми е грешката, а и нещо все ме възпираше да се доверя на лекарите, каза Пенка. И допълни, че е щастлива,  тъй като се намира в добри ръце, но го е разбрала много късно. Още преди години е трябвало да се оперира. Искам да кажа на хората, че при най-малкия проблем да дойдат именно в онкологията, където има  добри специалисти, които уважават пациентите, апелира Пенка. Тя допълни, че е благодарна още на медицинските сестри и санитарките, които също се грижат за нея сега след операцията.

Д-р Ножарова разказа, че двата тумора, обхванали яйчниците на Пенка, са били различни по големина. Но единият е бил толкова голям, че санитарката щяла да изпусне легена, в който бил поставен. В момента се очакват хистологичните резултати от туморната формация, които ще определят последвалото лечение на Пенка.

Д-р Ножарова коментира, че такива големи тумори са редки и преди време също са оперирали пациентка с огромна  формация. Тя си носила тумора дълго време и си купувала все по-големи рокли. Когато образуванието стигнало до епигаструма, и притиснало сериозно всички вътрешни органи, жената била оперирана в Онкологията. Сега е добре, ходи на работа и се чувства щастлива, че се е отървала от това тежко бреме. А и ние сме щастливи, че сме помогнали, отчете д-р Ножарова.

Вася ТЕРЗИЕВА

сн. личен архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново