Окичено дръвче с мартеници краси центъра на град Златарица

Публикувано на ср, 4 мар. 2015
1023 четения

Празникът на баба Марта и мартениците в българската традиция е символ на разцъфването на пролетта и носи пожелания за здраве и плодородие. По този повод за трета поредна година беше окичено дърво с мартеници в центъра на град Златарица.

В очакване на хубавия празник малки и големи взеха активно участие в ръчната изработка на красиви мартеници.

Стотици бели и червени конци бяха преплетени от възрастните хора в Дома за стари хора „Донка Паприкова” гр. Златарица, а красивите изработки от прежда намериха своето място на дървото в центъра на града. С помощта на учителите и възпитателите, децата от ЦДГ „ Славейче”, Детски център и ЦНСТ гр. Златарица, също взеха участие в направата на оригинални изработки.

Читалище „Развитие” гр. Златарица и читалищата на селата Росно и Сливовица вложиха творчески усет, с което обогатиха украсата на дървото.

Принос за „разцъфналото” дръвче имат и възрастните хора от Клуб на пенсионера „Будители” гр. Златарица, които направиха голям брой ръчно изработени пискюли.

Всички мартеници бяха направени с огромно желание и в унисон с българските традиции.

Ученици и граждани заедно окичиха дървото в центъра на малкото балконско градче, което “разцъфна” от багрите на бели и червени конци и промени облика на Златарица, с което повдигна усещането за пролетното настроение на златарчани.

сн. и автор Светослава Чолакова

loading...
Пътни строежи - Велико Търново