Община Свищов привлече по европроекти 53,5 млн. лева

Публикувано на чт, 4 Дек. 2014
525 четения

Над 53,5 млн. лв. са привлечени в Свищов по оперативните програми на ЕС от 2012 до 2014 година, съобщи заместник финансовият кмет Емил Димитров. През 2012 г. Община Свищов реализира проекти за общо 9, 5 млн. лв., през 2013 г. – за над 14 млн. лв. и за 2014 г. привлеченото финансиране е за над 30 млн. лева.

Община Свищов вече има изграден авторитет в тази дейност и често опитът ни се ползва като добра практика от други български общини, коментира заместник-кметът Емил Димитров.

Пет от свищовските проекти по оперативни програми приключиха и всички средства по бюджетите им са възстановени от съответните Управляващи органи. Това са проектът за енергийната ефективност на четирите общински училища за 3,152 млн. лв., Интегрираният план за градско възстановяване и развитие за 290 000 и два проекта по ОП “Административен капацитет” за изготвяне на стратегия и общински план за развитие и за повишаване квалификацията на общинската администрация, общо за 168 000 лв., както и за лични асистенти – 182 000 лв. Сумите за тези проекти са възстановени на 100 %, посочи Димитров.

В Свищов очакват окончателните плащания по ОП “Регионално развитие” по три проекта. Те са за доставка на високоспециализирано медицинско оборудване в болницата и ремонт на помещенията за техниката, проектът за социализация и експониране на римския град Нове и проектът за популяризиране на Свищов, Белене и Никопол като атрактивни туристически дестинации.

До 2020 година в утвърдения Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Община Свищов са заложени проекти за над 93 млн. лева. Бъдещото благоустрояване на общината е предварително зададено, коментира заместник финансовият кмет Емил Димитров.

Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново