Община Лясковец проведе Пети литературен конкурс и издаде сборник с най-добрата поезия и проза

Публикувано на пн, 3 Ное. 2014
942 четения

Тази година в Лясковец се състоя петото издание на Областния конкурс за литературно творчество „Никола Козлев и Цани Гинчев”. Творческа комисия с председател Мариета Гъркова – експерт от областна администрация, определи победителите. Наградите и грамотите им бяха връчени на официална церемония в навечерието на Деня на народните будители. Церемонията се състоя на 31 октомври 2014 г. в салона на читалище „Напредък-1870”.

Кметът д-р Ивелина Гецова награди спечелилите призовите места в различните възрастови групи на двата раздела „Поезия” и „Проза”, а най-добрите двама участници получиха Специалната награда на областния управител и Голямата награда на кмета на общината.

Конкурсът се провежда всяка четна година от 2006 г. насам. По повод петото издание Община Лясковец, в лицето на кмета д-р Гецова, издаде сборник с всички наградени творби през годините. Това са стихове, есета и разкази, посветени на народните будители, на родния Лясковец, на България – общо 63 произведения, които в петте издания на литературната надпревара са определени като най-добрите. Сборникът бе отпечатан и авторите, награждавани в различните издания на конкурса получиха от д-р Гецова новата книжка.

При различните издания се променяха и темите, по които авторите трябваше да творят – „Лясковец – средище на будители”, „По възрожденските пътеки”, „Искрите в родовата памет”, „Изворите на непреходното” и „Вам, будители – възхвала”. През годините освен от лясковска община, в литературното съревнование са се включвали и творци от други краища на България – от София, Мездра, Перник, Варна, от съседните общини Велико Търново, Горна Оряховица, Стражица и др.

По статут участниците се състезават в два раздела – „Поезия” и „Проза”, като се разпределят в две възрастови категории – учащи се и възрастни. Творбите на учениците се оценяват в три подгрупи – от І до ІV кл., от V до VІІІ и от ІX до XІІ. Тази година конкурсните творби бяха 48 от общините Лясковец, Г. Оряховица и Стражица. В конкурса с авторски творби участваха ученици от втора и трета възрастова група и възрастни в раздели „Поезия“ и „Проза”. Във втора възрастова група при учениците V- VІІІ клас в раздел „Поезия” на трето място бе класиран Радослав Цонев от VІІ а клас на СОУ „Максим Райкович” – Лясковец, за стихотворението му „Живеем в земите на Ботев”. С второ място бе отличена Анжела Василиу Наку от VІІІ кл., представител на Литературен клуб „Пегасчета” при ОДК – Стражица, за стихотворението „Народните будители”. Първо място спечели стихотворението „Букварче” на Християна Томова, VІІ а кл. на СОУ „М. Райкович” – Лясковец. В трета възрастова група – ІХ – ХІІ клас в раздел „Поезия”, на трето място е стихотворението „Моята родна земя” на Велислава Велинова от ІХ кл., Литературен клуб „Пегасчета”. Второ място получи Ралица Ноткова от ХІІ клас, също от Стражица за стихотворението „Една земя! Един герой!”. Първо място в същата възрастова категория завоюва Деляна Генова от ХІ кл. за стихотворението „Аз обичам България”. Деляна взема участие и печели награди в областния литературен конкурс още от 2008 г. насам.

В раздел „Поезия” при възрастните участници трето място не бе присъдено. Втора награда получи стихотворението на Галина Москова „Към поколенията”. Тя е член на Литературен клуб „Вдъхновение” при читалище „Напредък-1870” – Лясковец и на Творческа литературна група „Асен Разветников” при читалище „Напредък-1869” – Г. Оряховица. В четири поредни издания на литературния конкурс нейната поезия печели призови места. С първо място бе отличена поетеса с псевдоним Лина Марини, член на Творческа литературна група „Асен Разветников” при читалище „Напредък-1869”- Г. Оряховица за стихотворението „В чест на първи ноември”. Това е третото издание на литературния конкурс, в което тя печели награди.

В раздел „Проза” в трета възрастова група при учениците трето място получи Ралица Радева от ХІІ кл. за есето „Аз и моята България”. На второ място бе класирана Александрина Александрова от ХІ кл. на СОУ „М. Райкович”, член на Литературен клуб „Вдъхновение” при читалище „Напредък-1870” – Лясковец, за творбата „Духът на българина”. С първо място и в този раздел се окичи Деляна Генова от Стражица, представила се отлично с есето си „Моята Родина – моето бъдеще”.

В раздел „Проза” при възрастните участници бе излъчено само първо място – то е за Емилия Ангелова, член на Литературен клуб „Вдъхновение” при читалище „Напредък-1870”- Лясковец, която за втори път взема участие и печели награда в конкурса.

Голямата награда на кмета на Община Лясковец в тазгодишното издание бе присъдена на Валя Петрушева от Лясковец за стихотворението „Потекло”. Специалната награда на областния управител отиде при Валентин Ангелов, член на Творческа литературна група „Асен Разцветников”, при читалище „Напредък-1869” – Г. Оряховица. Последните двама автори бяха оценени най-високо от журито и за това им бяха връчени и най-престижните отличия. Специалните награди на кмета и на областния управител връчиха д-р Гецова и проф. д-р Георги Камарашев.

След награждаването и приветственото слово на кмета д-р Гецова и областния управител, тържеството за Деня на будителите в Лясковец продължи с празничен концерт. В него се включиха детска вокална група „Звънчета” и младежката вокална формация „Мелъди”, с ръководител Мария Петрова, танцова школа „Ритъм” с балетен педагог Валя Атанасова и вокална група „Бели ружи”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново