Обозначават с табели местата, където са снимани филми във Велико Търново

Публикувано на вт, 20 Авг. 2019
347 четения

Естествени декори, които са използвани при заснемането на филми във В. Търново, ще бъдат обозначени с информационни табели. Идеята е на директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, а реализирането ѝ ще започне съвсем скоро.
“Това ми хрумна, след като колегата Калин Чакъров се досети, че в кадри от филма “Крадецът на праскови” се вижда част от стената на царския дворец на Царевец. В сцената актьорите Раде Маркович и Наум Шопов играят шах, а на заден план се виждат две вградени надгробни плочи. За минута и нещо от филма показват паметниците от II-III век, дворцовата стена, изградена през XIII век, а сцената е заснета през втората половина на XX век. Хиляди години, събрани в един кратък епизод”, обяснява Църов. Мислейки върху това, археологът си спомня и за немалко филми, снимани в болярския град. Само на крепостта те са поне още няколко, а в старата столица вероятно са над 50. Така се ражда идеята на местата да се поставят табели, които да показват на туристите, че те са свързани и с филмови истории.
Директорът на музея сподели още, че съвсем скоро информационното табло за “Крадецът на праскови” ще бъде поставено, а останалите се очаква да бъдат монтирани най-късно през пролетта на 2020 г.
Сред най-известните продукции, снимани във В. Търново, са “Търновската царица” с участието на Стефан Данаилов и Камелия Тодорова, “Крадецът на праскови” по едноименната повест на Емилиян Станев и с Невена Коканова в главната роля, “Капитан Петко войвода” с вездесъщия Васил Михайлов, “Сватбите на Йоан Асен” с Апостол Карамитев, Коста Цонев и още куп големи български актьори. Други популярни заглавия са “Бъди щастлива, Ани”, “Иван Кондарев”, “Ивайло”, както и българо-италианската телевизионна продукция “Капитанската дъщеря” по едноименната творба на Пушкин, сцени от която са заснети в църквата “Рождество Христово” в Арбанаси.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново