Област Велико Търново е с най-малко грип в страната

Публикувано на чт, 6 Дек. 2018
365 четения

Грипните заболявания в област В. Търново постепенно се увеличават. По справка на РЗИ, за миналата седмица е регистрирана заболеваемост от грип и ОРЗ почти 32 на 10 000 души население. За разлика от по-миналата, когато резултатът е бил 26,17. Вирусите са засегнали както деца, така и възрастни. Въпреки бавното покачване на броя на болните, областта остава с най-ниската заболеваемост в страната. Има райони, като Силистра, Стара Загора, Смолян и др., където може да бъде обявена епидемия.
Преди дни обаче от здравното министерство разпространиха информация, че са регистрирани първите четири грипни проби. Те са от щамовете A/H1N1/ – т.нар. “свински грип”, и A/H3N2/, “Сингапур”. Здравните власти са категорични, че пикът на епидемията ще бъде през януари и началото на февруари.
Характерно за грипа е внезапното втрисане, висока температура, общо неразположение и болки в мускулите. Периодът на заразяване до първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразата се предава по въздушно-капков път, чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа, обясняват от МЗ. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.
Най-честите усложнения от грипните заболявания са вирусните пневмонии, трудни за диагностика и лечение, както синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими към усложненията са малките деца и възрастните хора с хронични заболявания.
Употребата на антибиотици при грип е излишно, ако няма усложнения. Антибиотик може да се използва само по предписание на лекуващия лекар, като се спазва стриктно видът и дозата на лекарството. Освен това е важно да знаем как да предпазим околните, ако имаме първите симптоми.
Когато сме болни, трябва да си останем вкъщи. Ако все пак се налага да отидем при лекар, не бива да използваме обществения транспорт, където заразата се предава дори чрез допир до седалките. Добре е да се използва хирургическа маска. При кихане да се употребяват еднократни кърпички, а дръжки и телефони да се избърсват с препарати. При липса на усложнения грипът се лекува с облекчаващи симптомите препарати и повече течности.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново