Неонатологията в МОБАЛ очаква нови кувьози

Публикувано на вт, 31 ян. 2017
286 четения

Отделението по неонатология при областната болница във Велико Търново очаква нови кувьози за новородените бебета. Те идват по линия на здравното министерство, което е стартирало проект за подобряване на качеството на  пренаталната диагностика и неонаталните грижи. Основната цел  на проекта е да модернизира всички неонатологии в страната, за да се намали детската смъртност.

В тази връзка д-р Кина Николова, началник на великотърновската неонатология съобщи, че за миналата година е починало само едно бебе. Тя добави, че всички новородени с ниско тегло вече се изпращат в плевенската неонатология. Дори в понеделник на 30 януари 2017 г. е транспортирано поредното бебе, което тежи 740 грама.

Неотдавна Неонатологията във Велико Търново получи три нови апарата – два за обдишване и един за назално подаване на кислород. В момента в отделението има 16 бебета, от които 6 в интензивния сектор. Практика е всички бебета ,  преминали през отделението, да бъдат наблюдавани и след това от медиците, докато навършат една година.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново