Над 300 реанактори от пет държави идват в Свищов за фестивала “Орел на Дунава”

Публикувано на ср, 20 май 2015
632 четения

Над 300 реанактори от пет държави се очаква да пристигнат в Свищов за десетото издание на Фестивала на античното наследство “Орел на Дунава”. Най-многобройна и тази година е световноизвестната Групо Сторико Романо от Рим. Те пристигат с тонове желязо и подразделенията си XI Клавдиев легион, IV Преторианска римска кохорта, Школата за гладиатори, Групата за социална антропология, Сенаторите, Школата по антична борба “Панкрацио”, както и изящните весталки и нимфи. Културата бита и военното дело на Древен Рим ще пресъздават и групи от Франция, Полша и Румъния. Домакините също ще се включат подобаващо с добиващия все по-голяма слава и популярност Първи Италийски легион и Първа Тракийска кохорта, а воините от прабългарската школа за оцелявяне “Бага-тур” ще представят тракийския бит и култура.

Фестивалът ще се проведе от 5 до 7 юни и за втора поредна година всички исторически възстановки ще бъдат сред естествения декор на реставрирания римски военен лагер и ранновизантийския град Нове. В социализацията и експонирането на уникалния паметник бяха вложени 5,3 млн. лв. Над 6000 души са посетили комплекса в трите фестивални дни м.г., отчете зам.-кметът Пламен Александров.

Фестивалът ще започне на 5 юни от 19 часа с огнено шоу. Тогава ще бъде запален огънят на фестивала, а кметът на Свищов Станислав Благов ще предаде символите на властта на Императора, който ще управлява града в дните на форума. На церемонията ще бъдат връчени награди за опазване на културно-историческото наследство и за популяризиране на българското историческо наследство. Археологът от търновския музей проф. Павлина Владкова и проф. Евгения Генчева от БАН са новите носители на престижната награда. Програмата продължава с антично нощно тога парти.

На следващия ден гостите на фестивала ще могат да гледат зрелищни гладиаторски битки, демонстрации на римски ритуали, военни маршове, танци и да дегустират римска кухня. Голямата битка на реенакторите е предвидена за събота от 18 до 20 часа. След това ще бъде връчена и наградата “Орел на Дунава” за популяризиране на културно-историческото наследство. Приза ще получи френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Фестивалът ще завърши на 7 юни с тържествен парад на всички групи от страната и чужбина по улиците на Свищов.

Автентичен ритуал по покръстването на готите от IV век ще могат да видят гостите на събитието. Възстановката ще бъде част от уникалния концерт на хор “Юлангело”, които ще изпълняват автентични средновековни и религиозни песнопения. Тогава за първи път ще бъдат прочетени в оригинал и текстове на латински, старогръцки и български от т.нар. Сребърен кодекс. Това е ръкопис от VI век, който съдържа превода на библията на епископ Вулфила на готски. В спектакъла ще участват Първи Италийски легион и Първи ългарски хор “Янко Мустаков”.

след което Павлина Владкова се надява отново да работи в Нове, където от дълги години копае заедно с два полски екипа под ръководството на д-р Анджей Биернадски, който изследва ранната баня на легиона, и Тадеуш Сарновски, който работи в комендатурата на легиона.

40 000 лв. за археологически разкопки иска от Министерството на културата екип, който проучва Нове. Новият сезон ще започне в средата на юли и ще продължи до края на август. На обекта отново ще работят и два полски екипа под ръководството на д-р Анджей Биернадски, който изследва ранната баня на легиона, и Тадеуш Сарновски, който работи в комендатурата на легиона. Находките на археолозите от последните години ще бъдат представени на научна конференция в рамките на “Орел на Дунава”. В двете секции “История и археология” и “Културен туризъм” свои разработки ще представят специалисти по антично наследство от цялата страна.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново