На Димитровден в Козловец отбелязват празника на селото

Публикувано на пн, 24 окт. 2016
715 четения

С различни инициативи в свищовското село Козловец местните жители отбелязват своя празник. По традиция той се чества на Димитровден, тъй като местната църква носи името „Свети Великомъченик Димитър Солунски”.

В събота в селото се състоя концерт, в който взеха участие деца от местната детска градина, Певческата група към Културен клуб на пенсионера „Детелина” в Козловец и самодейци от НЧ „Развитие – 1891”. В програмата се включиха с изпълнения и представителите на танцова формация „Радостина” – Свищов, и танцова формация „Шарения” – с. Вардим, с ръководител Елка Иванова. В края на концерта ръководителите на местните самодейни състави изненадаха всички, като излязоха заедно на сцената и представиха свое общо изпълнение.

По време на тържеството кметът на Козловец Борис Велев прочете приветствено слово към всички жители на селото. Своя поздрав поднесе и кметът на общината Генчо Генчев.

“Провеждането на подобни празници се превръща в добра традиция, която спомага за поддържане на любовта към родното място. Тези прояви съживяват забравени спомени за песни, танци и обичаи. Възражда се вдъхновението за нови изяви, които поддържат традициите на местното население”,  каза в словото си Генчо Генчев и пожела всички самодейци и жители на селото да съхраняват обичта към българските традиции и да ги предадат на идното поколение.

На тържествения концерт в село Козловец присъстваха още председателят на ОбС – Свищов, д-р Кристиян Кирилов, зам.-кметът Анелия Димитрова, секретарят на Общината Любомира Петрова, Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство”, и кметът та село Вардим Сенка Добрева.

Навръх Димитровден – 26 октомври, в православния храм „Свети Великомъченик Димитър Солунски” ще се отслужи тържествена литургия. Тя ще започне в 9 часа. Предвиден е и традиционният курбан за здраве на местните жители.

Празникът на селото се организира от Настоятелството на НЧ „Развитие – 1891” и Настоятелството на храма в село Козловец.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново