Модерен скенер работи в болницата на Горна Оряховица

Публикувано на чт, 12 Апр. 2018
766 четения

Общината инвестира близо милион за нова апаратура и ремонти

Модерен скенер от най-ново поколение работи в болницата на Горна Оряховица. Той струва 420 000 лв. и ще бъде изплащан на вноски до 2021 г. Инвестицията е осигурена от Община Горна Оряховица, като първата вноска от 70 000 лв. вече е платена.

Вчера скенерът бе осветен от отец Николай, а на тържеството присъстваха кметът инж. Добромир Добрев, зам.-кметът Деница Коева, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и управителят на болницата д-р Иван Иванов, заедно с екипа на Рентгеновото отделение, начело с началника д-р Галя Дачева.

Д-р Иванов припомни за една от най-големите революции в медицината – откритието на рентгеновите лъчи, благодарение на които след това се създават всички диагностични рентгенови апарати и сега, съгласно данни на Световната организация, 70 на сто от диагностиката в медицината се поставя чрез рентгеновите лъчи.

Новият скенер в нашата болница ще подобри значително количествено и качествено възможностите на образната диагностика. Апаратурата ще работи с много повече пациенти от извънболничната помощ, а също и с хоспитализирани болни, заяви още д-р Иванов. Той добави, че  качеството на образите е много по-добро, спрямо това от предишния скенер, който е бил на повече от 30 години.

Медицинският управител благодари и на инж. Добрев за голямата инвестицията на Общината за модерната апаратура, а също и за доверието в работата на медицинските специалисти. Той увери, че болницата ще продължи да заема достойно място като модерно лечебно заведение. Д-р Иванов информира, че за  последните няколко години с инвестиции на Общината е закупена и апаратура за над 200 000 лв. Освен това предстои да пристигне нов рентген, който струва 150 000 лв., лапароскоп за хирургията за 50 000 лв. и друга медицинска техника за 20 000 лв. Досега Общината е инвестирала в болницата близо милион за апаратура и ремонти. За последните  2 г. успяхме на намалим просрочените кредите от 540 000 на 270 000 лв. и се надяваме до следващите две да ги стопим напълно, отчете д-р Иванов.

Инж. Добрев благодари на Общинския съвет, че е подкрепил инвестициите за болницата. Той допълни, че местната власт ще продължи да влага средства в модернизиране на общинското лечебно заведение, защото по този начин ще бъдат запазени и местните млади специалисти. Смятам, че управлението на болницата е много добро, сега търсим варианти за инвестиции за материалната база, която никак не е малка и е амортизирана, коментира кметът. Като начало ще се започне с ремонти на първите два етажа от сградата. След това кметът подари икона на Рентгеновото отделение.

Домакините демонстрираха пред гостите прецизната работа на модерния скенер. Д-р Дачева коментира изображения на различни части от тялото, като подчерта, че данните могат да се изпращат до други специалисти в страната за уточняване на диагноза. Освен това резултатите се архивират, за да се наблюдава лечението, разясни още д-р Дачева. И допълни, че в отделението работят трима рентгенолози и седем лаборанти, които вече са обучени от фирмата производител на скенера.

След това лекари и администрация разгледаха новата  реанимация и две реновирани стаи в Инфекциозното отделение. За обновяването са вложени 50 000 лв., пак от Общината.

Вася ТЕРЗИЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново