Млади предприемачи посетиха кмета на Лясковец

Публикувано на чт, 11 Дек. 2014
298 четения

Ученици от началния курс на две от лясковските училища СОУ „М. Райкович” и НУ „Ц. Гинчев” посетиха общината, за да проведат своя час по предприемачество. Децата бяха предвождани от своите учителки Марияна Бъчварова, начален учител в гимназията и от Мариела Терзиева от начално училище „Цани Гинчев”, които водят часовете на децата по предприемачество.

В два последователни дни малките посетители разгледаха внимателно двете заседателни зали на общината, запознаха се със символите на града – знамето, герба, ключа, а за химна на Лясковец д-р Гецова им даде задача за следващия път, когато я посетят, да го знаят и да й го изпеят. Д-р Гецова ги запозна с ръководните органи – изпълнителната и законодателната власт, с длъжностите в нейната администрация и с дейността на служителите. Учениците разгледаха и картата на общината и наименованията и местоположението на съставните села. После децата с голям интерес проследиха алеята на кметовете във фоайето на втория етаж и разпитаха кмета за всяка една от наградите и плакетите в общинската витрина на славата. Най-много се впечатлиха от многобройните купи, завоювани в спортни съревнования и също полюбопитстваха за символиката на подаръците от побратимените ни градове от различните държави. В кабинета на градоначалника най-интересен беше ключа на града, за който бяха отправени най-много въпроси – какво символизира, защо е толкова голям и тежък, защо общината е крепост и трябва родолюбиво да се пази и защитава и т.н.

За втора поредна година учениците работят по проект УСПЕХ в направление Предприемачество и са създали свой клуб „Искам да успея”. В клуба участват ученици от втори до четвърти клас. За да е ефективна дейността на клуба, децата работят по програмите на Джуниър Ачийвмънт България, разказа ръководителката им Мариела Терзиева

Вниманието им тая година е насочено към темата „Нашият град”. Идеята е младите предприемачи да направят свой град, със свое управление, устройство и граждани. На срещата с кмета те научиха много за града, как се управлява и кой го управлява и обещаха скоро да поканят д-р Гецова в своя град в училище, за да ги изпита доколко са усвоили знанията, които тя им предостави относно управлението.

Д-р Гецова ги изпрати с почерпка и пожелания за весели Коледно-новогодишни празници и в духа на предпразничната еуфория, всички деца се снимаха при семейството снежни човеци пред сградата на общината.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново