Млада майка дари кувьоз на болницата в Г.Оряховица

Публикувано на пн, 10 Дек. 2018
3970 четения

Младата майка Десислава Николова от София дари транспортен кувьоз на родилното отделение в МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица. Средствата са събрани от продажба на нейна книга, като в акцията са се включили и други дарители, като общо са събрани над 40 000 лв. Закупени са два кувьоза, като вторият ще бъде дарен на болницата в Гоце Делчев.
Параметрите на транспортния кувьоз, който струва 16 000 лв., бяха демонстрирани в Родилното отделение в присъствие на персонала и ръководството на стационара. Десислав обясни, че вече са подарили нов кувьоз и на болницата в Червен бряг, като в кампанията са участвали българи, които живеят във Великобритания и САЩ, както и двойки от цяла България, които по време на сватбения си ритуал са помолили гостите да не им поднасят цветя, а да подкрепят каузата за събиране на средства за кувьоза.
Много съм щастлива, че точно в деня на св. Анна, покровителка на семейството и майчинството, даряваме кувьоз на болницата в Г. Оряховица, каза Десислава. И допълни, че апаратурата може да се използва както стационарно, така и за превозване на недоносени бебета до съседни неонатологични отделения. Каква да бъде апаратурата съгласувах с началника на родилното отделение д-р Михаил Милатович, обясни тя. Според статистиката, всяко десето бебе у нас се ражда недоносено. Затова болниците имат голяма нужда от кувьози, тъй като сегашните са доста остарели. А всички знаем, че ако няма модерна апаратура за новородените в риск, те растат с увреждания. Кръстихме дарителската кампания “Подари щастие”, защото не е нужно да сме страдали преди това, за да вземем мерки, коментира Десислава. Тя допълни, че като бременна в 8-ия месец получила контракции и лекарят ѝ обяснил, че по-опасно е едно бебе да се роди тогава, отколкото в седмия месец. Тогава се замислих какво да направя и проучих потребността от кувьози в страната.
Заедно с Десислава бе и друга дарителка и съмишленичка на каузата – Руми Илиева от Бургас. Тя се занимава с фитнес и разказа, че досега от приходите си е отделила около 7000 лв. за каузата. Освен това е помогнала с финансиране по издаване на книгата на младата майка. Запознах се с Десислава, когато аз бях бременна и тя ми разказа за кампанията за събира средства за кувьози. Когато родих, си дадох дума да помагам на недоносените бебета да растат здрави, каза Руми.
Д-р Милатович съобщи, че тази година са се родили 320 бебета, от които 12 недоносени. Най-малкото е било 900 грама, което е превозено до Плевен. Той благодари на дарителите, като към благодарностите се включи и управителят на болницата д-р Иван Иванов. Подарих на Деси пролетни цветя, като символ на надеждата, че имайки такива млади хора като нея, нас ще ни има. По думите му АГО се нуждае от ремонт, който вече е започнал с помощта на немски дарители. Тази година родилното отделение получи и нов ехограф от Зонта клуб, има и нов лапароскоп за гинекологични операции.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново