Медицински надзор не откри нарушения в лечението на абитуриента Христо Денев

Публикувано на ср, 14 окт. 2020
5370 четения

Не са установени нарушения от страна на медицинските лица, взели участие в диагностично-лечебния процес на 19-годишния Христо Денев, починал от коронавирус в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. Това е посочено в доклада на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), който беше представен от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев. Докладът е подписан от държавните инспектори проф. д-р Владимир Пилософ и д-р Татяна Зайуд и от магистър-фармацевта Весела Кавлакова-Назарова. Становищата на привлечените външни експерти също са еднопосочни и не откриват нарушения и грешки в диагностичното и терапевтично поведение при пациента.

Проверката на ИАМН продължи два месеца и половина и бе поискана от ръководството на МОБАЛ след като в публичното пространство бе изнесена информация от бащата на момчето – адвокат Иван Денев, че синът му е лекуван с лекарство, включено в клинично изпитване за лечение на COVID-19 без негово съгласие или това на родителите. По случая започна и разследване от Софийска градска прокуратура по жалба на близките на момчето.

В протокола на ИАМН е посочено, че пациентът заболява на 7 юни, имал е общи оплаквания и температура. По време на абитуриентския бал на 28 юни, момчето е имало контакт с лице с доказан COVID-19. В началото на симптомите до постъпването му в болница е проведено лечение с 3 антибиотика, като не са правени лабораторни изследвания. На 13 юли заради продължаващата температура и влошаване на общото състояние е приет в отделението за пациенти с коронавирусна инфекция.

Резултатите от лабораторните изследвания в деня на постъпването му в МОБАЛ показват влошени чернодробни показатели и ниски тромбоцити. Назначени са антибиотици и антимикотични средства, кортикостероиди, нестероидни антивъзпалителни средства, антикоагуланти и редица симптоматични медикаменти.

Проведено е лечение и с „Роактембра“ и „Хлорквин фосфат“, които са включени в протоколите за лечение на COVID-19 на Световната здравна организация и в указанията от Министерство на здравеопазването. Въпреки това състоянието на Христо Денев прогресивно се влошава – задълбочава се дихателната недостатъчност и ниското насищане на тъканите с кислород, което е довело до полиорганна недостатъчност и летален изход, пише още в доклада на Агенцията.

„Христо Денев постъпи в ковид отделението в увредено общо състояние с ясна диагноза преди да влезе в болницата – коронавирусна инфекция с пневмония, без дихателна недостатъчност. Бяха му назначени изследвания на базата на заболяването и неговото състояние. Въпреки това състоянието му не се подобри, а след 17 юли се влоши драматично, което наложи нови изследвания и лечение“, заяви д-р Константин Рашков, началник на Инфекциозно отделение и ковид отделението в МОБАЛ. Той подчерта, че няма медикаменти, които да изискват изричното съгласие на пациента за прилагането им. „Влезе ли човек в болницата, ние сме длъжни да приложим нужното лечение и носим отговорност за това“, категоричен е д-р Рашков.

На 21 юли сатурацията на Христо (процентът кръв, обогатена с кислород в тъканите) пада до 26-30 % при норма 95-98 %. Това налага спешно да бъде приет в реанимация. „С д-р Гарева и д-р Рашков започнахме да обсъждаме какво можем да направим, за да подобрим състоянието на пациента. Тогава взехме решение въз основа на заповед на МЗ от 10 март 2020 г., която е протокол за лечение на новата коронавирусна пневмония. В него е посочено, че може да се прилага тоцилизомаб, чието търговско наименование е „Роактембра“. Използвахме и становището на проф. Рашков, шеф на Клиниката по ревматология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за овладяване на цитокиновата буря и тежките белодробни поражения, защото ревматолозите са хората, които най-добре познават медикамента тоцилизомаб, който използват“, обясни д-р Сибила Маринова, началник на реанимацията. Тя подчерта, че това не е експериментално лекарство и е регистрирано за употреба у нас още през 2009 г. Използва се при деца над 2 г. и за възрастни, като в указанията му е посочено, че се прилага и за  овладяване на тежък цитокинов синдром или т.нар. цитокинова буря. Въпросната „Роактембра“ е закупена още през март от МОБАЛ за първия пациент с коронавирус във В. Търново, но след като състоянието му се подобрява, при него не е приложен.

Относно обвиненията за вътреболнична инфекция д-р Стефан Филев заяви, че на 28 август е извършена внезапна проверка от РЗИ, ръководена от прокурор, относно работата в ковид отделението и реанимация. „Бяха взети проби и смивки от всякъде и резултатите показват, че няма вътреболнична инфекция и са взети всички необходими противоепидемични мерки, които са на необходимото равнище“, уточни д-р Филев. Директорът на болницата допълни, че в хода на лечението на Христо Денев са проведени множество консултации с водещи специалисти от страната – доц. Явор Иванов от УМБАЛ – Плевен, доц. Попов от ВМА, с проф. Темелков от УМБАЛ „Александровска“, доц. Мария Атанасова – УМБАЛ „Св. София“, проф. Николай Младенов от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, доц. Ямакова и др.

В доклада е посочено обаче, че липсва подписана декларация за информирано съгласие. От МОБАЛ обясниха, че през цялото време момчето е било информирано за назначеното лечение, а липсата на подпис се дължи на факта, че няма указания по какъв начин да се дезинфекцират документите, внесени при пациенти с коронавирусна инфекция.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново