Майстори от цялата страна мериха сили в празника на дрипавата баница във Върбица

Публикувано на сб, 19 май 2018
267 четения

Близо 180 баници на майстори кулинари от цялата страна показаха на празника на дрипавата баница във Върбица. На отрупаните маси можеха да се видят традиционните баници със сирене, с лопуш, локум, тиква, спанак, а също и с майонеза, ориз, кашкавал, с ябълки, маслини, кайма, бекон, пиле и гъбен сос, цвекло, щрудели, щирници и др. Сред интересните предложения бе унгарската баница със зеле, малки банички с унгарски червен пипер, щрудел с карамелизиран кокос, баница с кафява захар, дело на драгановските кулинарки.

Опашка от желаещи да опитат имаше и пред импровизирания готварски кът на самодейките от Козаревец, които показаха традиционни за селото мекици. С любопитство гостите се спираха и пред масата на майсторките от варненското село Извор, които бяха направили над 30 баници. Една от тях беше особено интересна – баница с млади картофени и копривени връхчета, която е печелила много награди от кулинарни празници. Рецептата е на над 100 години и идва от родопско село Борово.

Голям интерес имаше и пред специално подредения домашен кът на домакините от Върбица, където 72-годишната баба Стефка предаваше своите умения на 7-годишната Даная и 10-годишната Белослава. Двете момичета майсторски замесиха тесто, от което разточиха кори, за да направят диплена и вита баници. В приготвянето им се включи и кметът на Община Г. Оряховица инж. Добромир Добрев.

Янко Янков от Върбица бе единственият мъж, който се включи в кулинарната надпревара с интересно предложение – баница с маслини. „Баницата е мъжка, много лесна –  яйца, сирене, масло, бакпулвер, маслини и кори. И за да е още по-хубава, трябва и много мерак“, категоричен е майсторът. И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оценявяше най-добрите майстори кулинари и присъди награди в 32 категории.

Празникът бе организиран от читалище „Градина-Върбица 1894” със съдействието на Община Г. Оряховица. Освен домакините, в кулинарната надпревара се включиха майсторки от 37 населени места и 32 самодейни състава. „С този празник представяме уникалното многообразие от баници, както от региона, така и от цялата страна, а заедно с него и богатството на българския фолклор”, сподели секретарят на читалището Анелия Димитрова. Гостите на празника бяха поздравени от кмета на Община Г. Оряховица Добромир Добрев и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов.

За първи път празникът на дрипавата баница се провежда през 2013 г., като в първите три издания участието е по-скромно от последните две издания, които привличат все повече гости. Кулинарното събитие дори е включено в предлаганите дестинации за културен туризъм на български туристически фирми.

Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново