Майки разбиваха митове за кърменето в празник на открито в парк „Дружба“

Публикувано на пт, 2 Авг. 2019
767 четения

С игри и много подаръци премина празникът на открито във В. Търново по повод Световната седмица на кърменето. Той се проведе за 11-а поредна година и събра десетки майки и техните деца в парк „Дружба“, за да се забавляват заедно. Основната цел на кампанията е популяризиране на ползите от кърменето за детето, майката и семейството. Затова тази година инициативата е под мотото „Подкрепете родителите!”.
„Кърменето е най-здравословното хранене за детето до 1 г., а според Световната здравна организация всяка майка, която има желание, може да кърми и до 2-годишна възраст. Българското законодателство е доста добре разработено в това отношение, а в Кодекса на труда са уредени правата на работещите майки, които все още кърмят своите деца“, отбеляза д-р Светлана Моминска, началник на Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в Регионалната здравна инспекция. Тя отбеляза, че според анкета на РЗИ през последните години се наблюдава увеличение с 20 % на майките, подкрепящи естественото хранене, а техният дял достига до 70 на сто от всички участвали в изследването.
Празникът на открито премина с интересни игри и викторина, чиято цел беше да разбие част от митовете, свързани с кърменето. Въпросите към младите майки задаваше Тони Калушкова от Центъра за родители „Happy mums”, а наградите – ваучери на стойност 10 лв., бяха осигурени от Община В. Търново.
„Децата са най-хубавото нещо в нашия живот, най-приоритетното в местната политика и в нашето желание и каузи – да подкрепяме семействата да имат деца и да ги отглеждат в семейнa среда“, сподели Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.
Празникът е част от програмата на Община В. Търново „Здрави деца в здрави семейства“ и се реализира съвместно с Регионалната здравна инспекция, „Happy mums”, Обществената коалиция за здраве, Младежкия дом и Общностния център за деца и родители „Търновград”.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново