Масово по аптеките липсват лекарства за хронично болните

Публикувано на ср, 16 Ян. 2019
526 четения

Масово в аптечната мрежа липсват различни лекарства за хронично болните, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Сред тях са най-масово търсените медикаменти за високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Това е така, защото през две седмици се променят двата списъка към здравната каса – единият е с регистрираните в България лекарства, а другият с медикаментите, които НЗОК заплаща, коментира д-р Христо Димитров, оглавяващ регионалната структура на Българския лекарски съюз. При актуализацията на тези списъци от тях без предизвестие се появяват и изчезват лекарства, включително и най-предписваните от медиците.
“Много е трудно и никой не може предварително да каже кое лекарство от списъка ще бъде променено. Отделно и производителите от време на време спират някои медикаменти. Всичко това предизвиква несигурност и неяснота какво ще намерим следващия път в аптеката. Но на този въпрос могат да отговорят само хората, които на национално ниво се грижат за този списък, т.е. комисията към Министерството на здравеопазването и към НЗОК”, коментира още д-р Димитров.
Когато липсва даден медикамент, въпреки че има няколко еквивалентни генерични лекарства, пациентът трябва да се върне при лекуващия лекар, за да получи нова рецепта, което носи допълнително бюрократична работа на медиците и задължава болните хора да преминават през излишни препятствия, за да си осигурят животоподдържащи медикаменти.
“За щастие при генерично създадените препарати няма противопоказания, когато едно се замени с друго, но е факт, че изчезват лекарства, които нямат аналог. Затова се опитваме да намерим най-подходящото, което да е близко до това, което пациентът е приемал”, обяснява д-р Христо Димитров. Най-масово изчезващите препарати са за лечение на ендокринни и сърдечни заболявания, най-вече за диабет и хипертония. Това са и най-търсените медикаменти заради броя страдащи от заболяванията, но няма лекарство от този списък, което да е предпазено от изчезване. Не се знае кога и какъв медикамент ще липсва на пазара.
“За съжаление дори на големите компании се случва да имат технологични грешки в производството. Неприятно е, защото пациентите ни са принудени постоянно да обикалят между личния лекар и аптеката, но нямаме решение на този проблем”, допълва д-р Димитров.
Той коментира, че създаването на цялостна електронна здравна система много би облекчила безсмисленото движение на пациентите и допълнителното натоварване за лекарите, но за сега сме само в очакване.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново