Мащабни ремонти и нова техника в бизнес програмата на Онкоцентъра

Публикувано на пт, 23 Авг. 2019
643 четения

Закупуване на нова апаратура и мащабни ремонти предвижда бизнес програмата на Комплексния онкологичен център във Велико Търново. Тя беше представена на заседанието на Постоянната здравна комисия към Общинския съвет. В програмата са заложени над 11 млн. лв. приходи за 2019 г., които са основно от клиничните пътеки по договора на лечебното заведение с РЗОК. В следващите години се предвижда увеличаване на приходите, като прогнозата е да достигнат над 14 млн. лв. предвид увеличението на преминалите пациенти.
Комплексният онкологичен център обслужва пациентите от областите В. Търново и Габрово. Общият брой на регистрираните онкологични заболявания през 2018 г. е 9637 и бележи ръст спрямо предходната година. Новооткритите случаи за м.г. са 961. Към момента в лечебното заведение работят 36 лекари и 63 медицински сестри. До 2022 г. се предвижда увеличаване на медицинския персонал с поне 9 лекари и 14 медицински сестри, като средната работна заплата трябва да достигне 1512 лв.
В прогнозните разходи в следващите 4 г. бизнес програмата предвижда закупуване на дигитализираща система за прехвърляне на образите от рентгеновата апаратура в компютърната система на Отделението по образна диагностика. Заложено е и купуването на архивираща система, за което са необходими около 150 000 лв. Близо 140 00 лв. са необходими за покупката на трета планираща система за Отделението по лъчелечение, което е съобразено с нарастващия брой на пациентите, лекувани в КОЦ В. Търново.
В бизнес програмата е заложен ремонт на покрива на отделението по медицинска онкология, тъй като последните ремонтни дейности там са извършени през 2000 г. Предвидено е и обновяване на двете операционни зали в Хирургичния корпус, спряно поради липса на средства през 2012 г. За него ще са необходими около 500 000 лв. Толкова са нужни и за неотложен ремонт на Диагностично-консултативния блок, построен през 1970 г. През 2015 г. беше подменен само покривът на сградата, но в момента се налагат по-сериозни инвестиции.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново