Маргарита Караиванова от Свищов спечели златен медал по история и цивилизация

Публикувано на ср, 20 апр. 2016
446 четения

Седмокласничката Маргарита Караиванова от СОУ “Николай Катранов” в Свищов спечели златен медал от Националната олимпиада по история и цивилизация. До финала в Созопол са достигнали 40 ученици от цялата страна, заели първо място на областните кръгове.
Националният кръг се провежда на два етапа – писмен и устен. Писменият изпит съдържа 31 въпроса, като последният е отговор на исторически въпрос в обем до 2 страници. Десет от въпросите са със затворен отговор, а останалите 20 – с отворени. На последния въпрос Маргарита е избрала да пише по темата за Египетската цивилизация и начина на живот на хората през онази епоха, а работата є е оценена с Отличен 6,00. Такава оценка са получили общо осем участници, което превръща състезанието във втория кръг в още по-оспорвано.
Устния изпит трае около четвърт час, като въпросите не се знаят предварително от децата, а членовете на комисията задават въпроси по свое усмотрение от целия изучаван материал. На устното изпитване Маргарита получава отново пълна шестица, каквато е и крайната є оценка от олимпиадата. Това отрежда на свищовското момиче първото място и златния медал от престижния форум
Председател на националната комисия и на журито на олимпиадата е проф. д-р Красимира Табакова от Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Лично професорката е наградила Маргарита, а с успеха я поздравява и експертът по история в МОН Радостина Николова. Всички специалисти са впечатлени от сериозната подготовка и знания на седмокласничката, както и от начина є на изразяване. Затова тя е получила покана да се запише в Националната гимназия по древни езици и култури в София.
Това е поредната победа на ученик от СОУ “Николай Катранов” на националната олимпиада по история, а заслуга за отличната подготовка на децата има учителят Галя Иванова.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново