Малки лазарки наричаха за здраве в Златарица

Публикувано на нд, 5 Апр. 2015
368 четения

Момиченцата от подготвителна група ЦДГ ”Славейче” гр. Златарица бяха пременени в пъстри, традиционни за празника носии и накичени с красиво сплетени венци. С помощта на своите учителки те представиха програма от народни песни, танци и наричания за здраве, берекет и благополучие, с които поздравиха служителите на Община Златарица, посетиха търговски обекти, църквата и Дома за стари хора в града.

Домакините бяха впечатлени от представянето на малките лазарки. Те ги дариха с лакомства и парички и им пожелаха да бъдат здрави и усмихнати.

Лазаровден е християнски празник, носещ името на Свети Лазар, който се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по Лунния календар, а не по Слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в ден събота.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които на следващия ден, който е Цветница, или Връбница – ще красят вратите на християните, като символ за добро здраве и благоденствие през цялата година.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново