Лошото време мести китайската кунчю опера в читалище “Надежда“

Публикувано на ср, 3 юли 2024
158 четения

Заради прогнозата за нестабилно време на 4 юли, четвъртък, гостуващата Шанхайска оперна кунчю трупа (Китай) ще представи своя спектакъл “Среща сред цъфналите праскови” от 19,00 ч. в Народно читалище “Надежда 1869”.
Представлението е част от афиша на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ – Велико Търново 2024 и е с вход свободен.
“Среща сред цъфналите праскови” е част от репертоара на китайската традиционна опера Кунчю, чието начало е поставено през XIV век. Спектакълът разказва за пролетния празник Цинмин, когато ученият Цуей Ху се отправя към южния район на Пролетния град. Жаден, той търси вода в къщата на един фермер, където среща очарователна млада девойка, в която се влюбва. Цуей Ху не може да забрави красотата на момичето и двамата се събират отново в сънищата му. Той копнее да се завърне в южната част на града, където открива, че прасковените дръвчета все още цъфтят, но портата е заключена и момичето не се вижда никъде. Съкрушен, написва на вратата прочувствено стихотворение. То продължава да се чете столетия по-късно.
Спектакълът е на китайски език със субтитри на български и английски.
Операта Кунчю е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.
Шанхайската трупа за операта Кунчю е основана през 1978 г. и до днес тя съхранява и продължава да предава тази вече столетна форма на китайска опера. Част от нея са прочути и високопризнати изпълнители на Кунчю. От създаването си досега трупата е поставила близо 300 традиционни спектакъла, като същевременно насърчава създаването на съвременни произведения. Сред знаковите ѝ постановки са „Павилионът на божурите“, „Дворецът на вечния живот“ и др. Спектаклите на трупата са отличени с най-важните национални награди и тя изнася представления по цял свят.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново