Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: „Ние никога не сме делили хората в общините по партийна принадлежност“

Публикувано на сб, 7 окт. 2023
661 четения

“Ние никога не сме делили хората в общините по партийна принадлежност. Каквото сме правили е било и за нашите кандидати, и за нашите опоненти“. Това заяви във В. Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на кандидатите за кметове и общински съветници за областта. „Кметовете направиха много, но този мандат, който минава е празен – за един градоначалник е важно да има освен цялата експертиза, но и финансиране. Като няма пари, не може да има детски градини, зали, спортни площадки“, каза още Бойко Борисов. И подчерта, че последните 3 г. общините във Великотърновско са работили с парите, които правителството на ГЕРБ е оставило, тъй като бюджетът винаги е имал излишък.
Лидерът на ГЕРБ посочи още, че продължава да е сърдит на великотърновци. „Как търпите 3 г. като ви е спряна АМ „Хемус“? Как търпите международен път да ви минава през града? Един протест няма. Ще направя всичко възможно „Хемус“ да тръгне, но ще е три пъти по-скъпа заради мълчанието и търпението. Не трябваше това да го търпите! Искам да има гражданско съзнание и енергия, която да направи региона по-хубав“, каза още Борисов. Припомни и, че в сметката за АМ „Хемус“ са оставени 1 млрд. лв., които са похарчени. Липсват и 1,2 млрд. лв., оставени за ВиК сектора.
„Аз не мога да бъдат оптимист за следващите няколко години. И очакването, че в България ще продължи да се строи са напразни. Вчера гласуваха пътната карта за енергетиката. Но не съм уверен докрай, че планът е добър и изпипан. Имаха 3 г., оставихме им готов план, но те, за да докажат, че са по-добри, не го приеха. Сега, благодарение на нас, се приема, но не мога да кажа, че е добро. Особено като видях фирмите, които са наредили там“, посочи още Борисов.
По повод вчерашното напрежение между него и партиите от мнозинството заради американските бронирани машини, Борисов призова министъра на отбраната Тодор Тагарев да коригира поведението си.
„Гледах Тагарев, който обясняваше как всичко е направил той. Това ме ядоса и му обясних. Предишното правителство тайно и през посредници даваше оръжие на Украйна. Ние винаги сме били честни и когато сме говорили за българо-руската дружба, за войната, за загиналите. Но в момента, в който Путин нападна Украйна и стана аргесор, ние сме на страната на Украйна. Знам, че губим избиратели сред прорурските хора. Но кой сложи подписа си за зенитните комплекси, за патроните? Тагарев или депутатите? Цялата тежест пада върху парламента“, каза още Борисов. И припомни, че всички важни и тежки решения от три години насам са минали благодарение на парламента и ГЕРБ, като припомни отпадането на ветото за Северна Македония и решението на зърнената криза.
„Очаквам от вас за първи път вие да ме разбирате. Вие очаквате от мен твърдостта, която сте виждали 20 г. и ГЕРБ да сме първи и да определяме дневния ред, а в момента хем сме първи, хем виждате – аматьорска работа. Ковидът настъпва пак, дано е леко, дано минем, защото това бяха най-тежките ми дни в живота. В света нямаше медицински протокол, една зараза минава и поразява държави, даже докторите не знаеха какво е“, каза още Борисов. И се обърна към кандидатите за местна власт да си дадат сметка, че ако ГЕРБ спечели, ще стане малко по-леко.
„Виждам, че опонентите ми говорят за разруха и за това, че нищо не е направено. Същите тези хора говорят за разруха, когато повече от 2 години и половина нямаше държава. Още помним 2021 г., когато започнаха енергийната криза, високите цени, когато спирахме уличното осветление и се чудехме как да издържаме детските градини, училищата, социалните домове. Тогава, ако не бяхме ние – кметовете, администарцията и местната власт, нямаше да има държава. Ние бяхме гръбнака на държавата в тези трудни години. И ние успяхме да се справим с всички предизвикателства. Над 40 км инфраструктура – третокласна и четвъртокласна пътна мрежа в населените места във В. Търново, близо 1 млн.лв. всяка година инвестиционни проекти, 1500 човека имаме увеличение в населените места в община В. Търново. Всички трудности ги преодоляхме. Нека не даваме местната власт на хората, които говорят за разруха“, заяви кметът на В. Търново Даниел Панов, който е областен координатор на ГЕРБ и кандидат за четвърти мандат. Той представи и останалите кандидати за кметове на партията в област В. Търново. Това са инж. Добромир Добрев за Г. Оряховица, Генчо Генчев за Свищов, инж. Дилян Млъзев за Елена, Венцислав Георгиев за Павликени, Стефан Бранзелов за Златарица и Димътър Гърбов за Сухиндол. ГЕРБ подкрепя и независимите кандидати Йордан Цонев за Стражица и Антонио Кръстев за Лясковец.
Евродепутатът Ева Майдел пожела на кандидатите успех и победа още на първия тур.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново