Лекари от чужбина ще изготвят частна експертиза по случая със смъртта на 19-годишния Христо Денев

Публикувано на пт, 30 юли 2021
11710 четения

Частна експертиза с участието на международни лекари е възложил адвокат Иван Денев – баща на 19-годишния Христо Денев, който почина миналата година в областната болница във В. Търново. Това заяви почерненият родител по време на днешното възпоменание в памет на сина му, което се състоя в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

На 31 юли се навършва една година от смъртта на Христо Денев, който беше лелуван в ковид отделение, а след това и в реанимация. За смъртта му неговите близки обвиняват лекарите в областната болница. По случая започна разследване, водено от Национална следствена служба, което продължава и в момента.

„За да подпомогна разследването реших да възложа частна експертиза с участието на международни лекари. Колкото сили и средства да ми коства това, аз съм ангажирал водещи медици от всички континенти, които ще се произнесат независимо един от друг по нашата документация. И това, което говоря от една година ще бъде доказано и подплатено, с което ще заковем такива опорни точки, които няма как да бъдат заобиколени или пренебрегнати“, заяви адвокат Денев. Бащата е категоричен, че направените досега медицински заключения не го удовлетворяват, тъй като според него лицата, които са се прозинесли досега нямат необходимия капацитет и експертиза. Също така е убеден, че липсва желание за разкриване на истината.

„Аз съм сигурен, че успеем ли да докажем какво се е случило със сина ми и това, че му е била поставена грешна диагноза, която по никакъв начин не е обоснована и е лекуван за нещо съвсем друго, по този начин ще разкрием схемата, която се прилага към цялото българско общество и хората, лекувани от коронавирус и са починали. За това отпорът е невероятен, но аз съм убеден, че рано или късно ще успеем да се преборим за истината“, каза още Иван Денев. Той уточни, че предстои завеждане на дело за милиони срещу областната болница като обезщетение за смъртта на сина му.

Както „Янтра ДНЕС“ писа преди броени дни Административен съд – В. Търново отмени заповедта на Регионалната здравна инспекция, с която Първа хирургия беше реорганизирана в ковид отделение. Адвокат Денев обаче е категоричен, че ще продължи борбата в съдебната зала, тъй като иска заповедта да бъде обявена за нищожна.

„Аз твърдо вярвам, че вина има и тя не е само на един човек, а на всички, участвали в лечението на Христо. До момента проверките от вещи лица и “Медицински надзор” се движат по повърхността и дават политически отговори без изобщо да вникнат в дълбочината на въпроса. В този вид престъпления – лекарска небрежност, което е довело до смърт, каквото е настоящето разследване по чл. 123 от НК, се търси какво не е направено и е трябвало да бъде направено. А те са направили точно обратното – един кратък прочит какво са били направили и, че е това е било най-доброто лечение. В усилията си човек да направи най-доброто няма гаранция, че няма да направи грешка. Това е абсурдността на ситуацията“, коментира още адвокат Иван Денев. Той заяви, че покрай даването на гласност за сполетялата ги трагедия, с него са се свързали хора, които също са загубили свои близки. Някои от тях представлява като адвокат, а други само консултира. „За мен това е кауза и помагам безвъзмездно на други пострадали от лекарски грешки. Смятам, че заедно ще успеем да се преборим за законови промени“, каза още адвокат Денев. И допълни, че подкрепя идеята на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за създаването на дирекция по правата на пациента.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново