Легендарният вратар Джони Велинов в Търново 11 г. след трансплантацията

Публикувано на вт, 16 Окт. 2018
313 четения

Легендарният вратар на ЦСКА Георги Велинов – Джони гостува на областната болница във Велико Търново, като поводът беше Световната седмица на донорството, в която МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” се включва всяка година. Пред ученици, лекари и близки на починали пациенти, дали съгласие за донорство, Велинов разказа личната си история, като преди близо 11 години му е направена трансплантация на черния дроб. Сега имам два рождени дни – датата, когато съм се родил, и тази на трансплантацията, каза футболната звезда.
Джони сподели, че един ден се почуствал зле, коремът му се подул, лекарите му направили изследване и открили цироза. Единственият шанс била трансплантацията. Чаках две години, докато една вечер проф. Владов от ВМА му се обадил и деликатно му съобщил да си приготви багажа и да дойде в болницата. Така след изследвания за съвместимост между него и донор от Варна футболистът е трансплантират, като на другата сутрин казал “добро утро” на проф. Владов и екипа му. Вече 12 години Велинов не забравя жеста, който е получил от съдбата, и всяка година в Седмицата на донорството разказва на хората за донорството. Бих дал целия свят, ако мога, за да благодаря на роднините на моя донор. Много съм им признателен.
Никога не съм си мислил, че на мен може да се случи. Но пък ме подкрепи цяла България, футболните фенове, нашите отбори, благодаря на всички. Разбрах какво нещо е животът, човек като прекара тежко заболяване и оцелее, тогава се променя, живее по-лежерно, уважава хората. Сега се чувствам здрав, дори една година след трансплантацията играх мач, и то не 20 минути, а повече от час, сподели звездата. Тогава му се скарал професорът, но вратарят отговорил, че екипът му си е свършил работата перфектно, затова сега той тича и не се уморява.
На срещата с Джони д-р Сибила Маринова, координатор по донорство при търновската болница, обясни, че тази година в МОБАЛ е реализирана една донорска ситуация. Тя е категорична, че трябва да се направи промяна в законодателството, което да даде възможност хората преживе да заявят, че имат желание да дарят органите си. Това сериозно ще ни облекчи, тъй като няма да се налага да искаме съгласие на роднините. Към момента хората могат да заявят само несъгласие да станат донори.
Д-р Маринова обясни подробно и цялата процедура по доказване на мозъчна смърт. Няма досега пациент, който да се е върнал към живота след това състояние.
А що се отнася до търговията с органи, за която хората се съмняват, координаторката заяви, че такава не може да има. Но е необходимо да се говори за донорството, което е кауза и спасява тежко болни хора. При една реализирана донорска ситуация могат да бъдат продължени най-малко четири живота.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново