Лаборанти, рехабилитатори и козметици искат да обучават в Медицинския филиал

Публикувано на нд, 27 ян. 2019
1409 четения

Медицински козметици, рентгенови и медицински лаборанти и рехабилитатори планират да обучават във великотърновския филиал на Медицински университет – Варна. Намеренията за разкриване на новите специалности са на ръководството на вуза и Община Велико Търново.
“На този етап още е рано да се говори за разкриване. Засега направихме проучване, което сме изпратили до Областната управа, както и до кмета инж. Даниел Панов, а решение кои специалности и дали ще се случи, трябва да вземе местната управа”, коментира доц. Диана Димитрова, директор на филиала на МУ Варна в старата столица.
1324 ученици между 9 и 11 клас в областта са участвали в анкетата на вуза. Почти половината от тях са проявили интерес към медицинската наука. Проучването показва, че има много желаещи да се обучават и в новите медицински специалности.
Тази година ще завърши първият випуск на филиала, който бе открит през 2015 г. В момента на преддипломен стаж в областта са 37 студенти, които очакват своето дипломиране. Почти една година младите специалисти работят рамо до рамо с медицински сестри и акушерки, за да могат да бъдат добре обучени. “Слава Богу тази година нямаме нито едно момиче, което да има намерение да замине за чужбина след дипломирането си. Дори повечето от тях искат да започнат работа в областта, така че се очаква много сериозно попълнение във великотърновската болница”, разказва доц. Димитрова.
Студентите във филиала се обучават в специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка”, като годишно се приемат по 20 души в двете направления. “Атракция” във филиала са двама мъже, обучаващи се за медицинска сестра. Тази година отново приемът ще бъде същият. Ръководството на университета планира и инвестиции в размер на близо половин милион лева за разширяване и модернизиране на учебната база.
Традиционно и тази година дни на отворените врати във филиала ще има на 21 и 22 март. “Ще бъде много интересно, тъй като ще демонстрираме технологиите, с които МУ Варна обучава. Който дойде, ще може да види операция на живо. Това, което се случва в болницата във Варна, ще бъде предавано онлайн на живо и ще може да се проследи в реално време”, допълва доц. Димитрова.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново