Кристина Енчева спечели Мини Гран При на конкурс в Малта

Публикувано на ср, 27 мар. 2024
1935 четения

Дарена Станева, Андрей Видев и Вики Илиева с призови места във Валета

12-годишната Кристина Енчева от Г. Оряховица се завърна с Junior Grand prix от 7-мия международен конкурс „Golden Voice”, проведен от 21 до 25 април в столицата на Малта – Валета. Талантливата млада певица, възпитаник на Вокалната школа при НЧ „Напредък 1869”, Г. Оряховица, и педагога Стела Дойкова, безапелационно спечели най-голямата награда в младшата възраст, извоювайки още трофея в 4-та възрастова група и 1-во място в категорията „Мюзикъл и филмова музика”. Голямата награда на конкурса замина за Естония, спечелена от все по-популярната L`Era.
Седмото издание на конкурса събра рекорден брой участници – близо 400 от 29 държави, разпределени в 11 възрастови групи. Песенната надпревара се проведе на две сцени – в City Theater и новия Летен театър на Валета, а 24 международни съдии, разделени в 3 комисии, оценяваха изпълненията.
Великотърновска област бе представена и от още пет лауреата на МК „Сребърна Янтра” 2023, поканени лично от директора на музикалния форум Евелина Бейти.
Дарена Станева от ДЕС „Румина” – В.Търново, при 13-годишните спечели първа награда в категорията „Песни от Евровизия” и трета награда в генералното класиране. С втора награда се завърна и Андрей Видев (12 г.) от Г. Оряховица, възпитаник на ВШ „Upstream Voices” – Севлиево.
Много достойно представиха България и другите членове на “Silver Yantra” Team – Василена Василева от ДЕС „Румина”, Виктория Илиева и Стоян Миндов от Пловдив, извоювайки награди и почетни дипломи.
„Конкурсът в Малта беше истински музикален маратон – тежък и доста изморителен. Имах честта да бъда член на международното жури, но тъкмо това не ми даде възможност да чуя и видя всички изпълнения на нашите деца. Оказа се, че след малтийците най-много на брой са участниците от България – почти 30! За радост, всички се подкрепяха и навсякъде гордо веехме българския флаг. Специална благодарност на вокалните педагози Милена Димитрова, Ценка Горалова, Руми Иванова, Теодора Чернева и Ани Василева за отличната подготовка на нашите изпълнители и конкурентния репертоар. Огромна благодарност и на родителите, които пътуваха с нас. При организацията, създадена от домакините, без помощта на родителите нямаше да бъде възможно да се справим с трансферите, трафика, пропусквателния режим в залите и т.н. В надпревара с времето успяхме да видим малко и от красива Малта – старата столица М`дина, новата – Валета, Националния аквариум в Буджиба. В никакъв случай не искам да пропусна да благодаря на Българското посолство в Рим и лично на консула ни там. Без тяхната помощ и напътствия нямаше да решим един сериозен проблем, още повече че страната ни няма нито посолство, нито консулство в Малта, а пътуването с деца винаги крие рискове! Респект”, разказа Румяна Начева – директор на МК „Сребърна Янтра” и член за България на международното жури на “Golden Voice” – Малта.
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново