Колекция от 20 съда на 6700 г. с уникална украса реставрират в търновския музей

Публикувано на чт, 1 Февр. 2018
571 четения

Колекция от 20 съда с уникална сграфито украса на 6700 г. реставрират в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Керамичната сбирка е от праисторическо жилище, което проучва археологът Александър Чохаджиев в селищната могила в Петко Каравелово. Съдовете са с различна форма и големина, като най-малкият е с вместимост 250 мл, а най-големите побират около 20 л. При разкопки в жилища редовно откриваме керамика, но на толкова много украсени съдове на такъв малък участък за първи път попадаме, сподели археологът.
Красивите находки са използвани в бита, а по изпълнението и декорацията им може да се предположи, че са изработени от един майстор, твърди Чохаджиев. Някои от купите и паниците приличат на сервиз, тъй като имат напълно еднакви орнаменти, различават се единствено по размера. Интересното е, че съдовете са направени така, че могат да се събират един в друг – като при матрьошките. Прави впечатление, че от вътрешната страна са обработени с червена боя (железен оксид), което е малко странно, защото този материал не позволява съдовете да се мият, признава археологът от РИМ.
Четири от съдовете се отличават с внушителни размери, като два от тях са абсолютно еднакви. Единият прилича на огромна фруктиера, но има дупка в средата. В него при разкопките специалистите открили две теслички и голяма гривна, изработена от мидата спондилос, която е първата престижна стока за праисторическите хора.

Древната керамика е открита в насипно състояние при разкопките. За да се сглоби сложният пъзел и всяка находка да се превърне в истинско съкровище, понякога отнема седмици упорита работа. Екип от Лабораторията за консервация и реставрация в музея работи по съдовете от Петко Каравелово от октомври м.г.

Реставрацията е вторият етап от обработката на археологическите находки, обяснява Чохаджиев. Първата стъпка е почистването и консервацията, а тази процедура обикновено отнема около 4-5 дена. Парчетата се измиват внимателно с вода и разредена киселина, за да паднат от тях налепите. После идва ред на сушенето, а след това подреждането на пъзела и лепенето. Когато не всички части  са налице, липсващите се запълват с гипс. След това се слагат оцветители, за да добият гипсовите отливки цвят. Накрая новите попълнения се тонират. Но е задължително реставрираната част и оригиналът да се отличават по цвят. Това е според изискването на Венецианската харта, която е етичният закон на реставраторите.
Новооткритото жилище с ценните находки датира от средния халколит – около 4700 г. пр. Хр., а този период от праисторията още не е добре проучен. Той се отличава с червена ивица по керамиката, която липсва в съдовете от по-ранен или по-късен период. Тази къща наистина е много интересна и се надявам в бъдеще да успеем да я допроучим, призна Александър Чохаджиев. Неговото най-голямо желание е колекцията от съдове един ден да бъде изложена в музея.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново