Кметът Даниел Панов връчи по 911 лв. на седем изявени ученици

Публикувано на чт, 22 ян. 2015
2145 четения

Седем изявени ученици от училищата във Велико търново получиха парични стимули в размер на 911 лв. от кмета Даниел Панов на специално тържество днес. Сумата от 6 381 лв. беше събрана по време на Благотворителния коледен бал на градоначалника, а дарителите от взеха решение с парите са бъдат подпомогнати изявени ученици от старата столица, които са завоювали призови места от конкурси и олимпиади в различни области на науката през 2014-та.

Наградените ученици са от три училища и се изявяват в различни области на науката. Трима са изявените възпитаници на Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”. Дванадесетокласникът Калоян Котларски е представял страната ни в международната симулативна игра “Модел ООН” в Литва и се е класирал на престижното 9 място в Националното състезание по компютърни мрежи. Снежина Иванова от 10 клас стана втора в Първия национален конкурс за поезия на испански език. Кристине Иванова, също от 10 клас, пък може да се похвали с трето място в националния конкурс за млади български поети, пишещи на френски, и се пребори за място в шампионския тим на Националната цветна олимпиада.

Злата Олегова – Кула е най-малката наградена отличничка. Шестокласничката от СОУ “Емилиян Станев” е станала първа в областния и в националния кръг на олимпиадата по руски, а във финала на състезанието “Лингвистично кенгуру” се е класирала втора. Мирослав Макавеев от 10 клас на същото училище е първенец в областния кръг на олимпиадата по география и икономика и е заел трето място на националния кръг.

Сред отличените ученици е и абитуриентът Андрей Лалев от Природо-математическата гимназия “Васил Друмев”. Той е член на националния отбор по информатика, а през лятото представя страната ни на Балканиадата в Анкара. През ноември той спечели сребърен медал на международно състезание в Румъния. Васил Иванов от 10 клас на ПМГ се изявява в химията и физиката. През 2014-та той стана втори на националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда, класира се за финала по физика и астрономия и се класира на второ място в Цветната олимпиада.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново