Кметът Даниел Панов награди най-добрите състави в Петропавловския събор

Публикувано на вт, 7 Юли 2015
594 четения

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов връчи грамоти и плакета на най-добре представилите се състави и индивидуални изпълнители в Петропавловския събор.
Награди получиха „Хотнишките баби” в категорията песенни автентични групи. Съставът работи при читалище “Светлина” в Хотница. Фолклорната група от Вонеща вода при НЧ „Просвета”, детската фолклорна група „Ресненче” от читалище „Народна просвета” в Ресен и фолклорната група „Традиция” при читалище „Наука” от Ново село взеха отличията в категорията групи за изворен фолклор, представящи обичаи. Наградени бяха още клуб „Аглея” от Шемшево в категорията танцови клубове. Женският народен хор „Аглика” от Присово получи приз за добро представяне сред народните тригласни хорове. Отличени бяха и индивидуалните изпълнители Калина Друмева от Пушево и Йолита Банова от Дебелец.
Голямата награда на кмета на община Велико Търново бе връчена на групата за изворен фолклор при читалище „Поука” в Леденик за обичая „Посрещане на булката в дома на младоженеца”.

Лауреатите бяха определени от жури в състав – проф. Елена Кутева, изкуствовед и фолклорист, акад. Крум Георгиев, етномузиколог, доц. Митко Димитров, музикален педагог, и хореографа Ивайло Иванов.
Кметът Даниел Панов благодари на всички самодейци, че съхраняват традициите и възраждат обичаите и им пожела да ги предават на децата и внуците си, за да продължат на бъдат живи. Панов припомни и за своята идея великотърновци да обличат народни носии на 7 юли, деня на Освобождението на Велико Търново.

Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново