Кът за отдих с мозаечно пано откриха за празника на СУ “Емилиян Станев”

Публикувано на ср, 28 Февр. 2018
791 четения

Кът за отдих с мозаечно пано откриха за празника на СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново. Мозайката е направена от множество разноцветни камъчета, подредени в отделни сегменти, които след това са сглобени като пъзел. В изработването на проекта са се включили ученици от групите “Твоят час”, както и младежите 11 “б” клас, които учат християнско изкуство и култура. Те са работили над мозайката през целия първи учебен срок.

Новата придобивка откриха директорът на училището Кина Котларска и инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието.  Идеята за паното е г-жа Котларска, а проектът е дело на учителите по изобразително изкуство Маргарита Рашкова и Симона Тодорова. “Ученическият парламент направи проучване и се оказа, че учениците искат да има кътове за забавление и отдих. Така решихме да преобразим тази чешма в красиво пано с пейка”, сподели директорката. Това е първото, но не и последно мозаечно пано, увери тя. В училището има още четири чешми, които предстои да бъдат реконструирани. Акцентът в мозайката са две котета, чиито глави е измайсторила Лидия Къркеланова, художник на търновския театър.

С поредица от събития в СУ “Емилиян Станев” отбелязаха 36-годишнината от основаването на училището и 111 г. от рождението на именития писател. Ден по-рано учениците от петите класове, в рамките на проект “Античност” с ръководител Светлана Симеонова, организираха “Ден на античното наследство”. Те дефилираха облечени като гръцки богове и представиха керамика с шарки от гръцката митология. Учениците сами са избрали кое божество да пресъздадат. Идеята е на дефилето е била неформална среща между различните богове, като самите реплики, изречени от божествата са били в разговорен стил близък до този на младото поколение. Целта на проекта е засилване на интердисциплинарните връзки между предметите и изграждане на професионална училищна общност в училище. Античността е била тема на уроците по повечето учебни предмети.

Кулминация на проявите бе празничният концерт, по време на който талантливи ученици показаха завидни певчески, музикални и танцувални умения. Зам.-кметът Снежана Данева-Иванова приветства училищното ръководство,педагогическия екип и служителите, учениците и гостите, уважили тържеството. Тя ги поздрави от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов. От името на Община Велико Търново подарък за училищната библиотека бе литературна поредица от романи „Хари Потър“, приета от директора Кина Котларска.

Теодора ДОНЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново