Кадрови срив в болницата на Горна Оряховица

Публикувано на пт, 9 Февр. 2018
4819 четения

От 59 лекари само трима са под 35 години

Кадрови срив напира в общинската болница на Горна Оряховица, с тревога съобщи управителят д-р Иван Иванов. От 59 лекари на основен трудов договор едва трима са на възраст под 35 г. Това са гастроентеролог, анестезиолог и специализант в детското отделение. Едва трима са и медиците на възраст до 49 г., а 13 – до 55 г. Още 13 лекари са пенсионери от 65 до 74 г., а инфекционистът на болницата е над 75 г.
Липсата на млади лекари може да срине цели отделения, дори болницата, категоричен е д-р Иванов. В същото време привличането на млади кадри не е по силите на една общинска болница. Младите специалисти предпочитат работа в чужбина или фармацевтични фирми, където търсят по-добро развитие и заплащане. Иначе в болницата работят 283-ма души, от които 68 лекари. Основната цел за нас е да задържим лекарите, но възрастта им е обезпокоителна и един ден ще дойде време, когато те ще спрат да работят, каза д-р Иванов. По думите му финансовото състояние на стационара не е така критично, както кадровият колапс. Дори за 2016 г. имахме загуба от 87 000 лв., която успяхме да стопим до 16 000 лв., допълни управителят.
Средната брутна работна заплата на персонала в горнооряховската болница вече гони 1000 лв., коментира още д-р Иванов. Това е факт от 1 януари 2018 г. и се дължи на нарастване на минималната заплата на 510 лв. В тази връзка повишихме заплатите на всички, а от две години се подобряват икономическите показатели на лечебното заведение, уточни управителят. Това именно е дало възможност на ръководството да бъдат повишавани трудовите възнаграждения няколко пъти за това време.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново