Кадет от Пловдив извади кръста от ледените води на Янтра

Публикувано на вт, 6 ян. 2015
817 четения

Ефрейтор Емил Михайлов от Професионалния сержантски колеж във Велико Търново извади кръста от ледените води на Янтра във Велико Търново. С вярата за здраве и късмет през цялата година около 60 души нагазиха в реката, за да уловят светия Кръст. Сред тях имаше 31 възпитаници на Националния военен университет “Васил Левски”, младежи и мъже от старата столица.

По традиция Великотърновският митрополит Григорий освети водата от Владишкия мост и хвърли кръста. Късметът тази година се усмихна на 31-годишният кадет от Пловдив. Той беше посрещнат с бурни овации от множеството зяпачи. Емил сподели, че досега винаги е гледал ритуала отстрани, а сега за първи път е решил да се изкъпе в реката за здраве. Емил е горд баща на двама сина – на 10 и на 7 години, и специално благодари на съпругата си огромния дар, който му е поднесла. Изобилие от здраве пожела на себе си и цялото семейство ефрейторът.

Емил Михайлов получи благословията на митрополит Григорий и парична премия от 100 лв., а от ректорът на военния университет бригаден генерал Тодор Дочев го възнагради с и три дни домашен отпуск.

Празничният 6 януари започна със св. Литургия, отслужена от митрополит Григорий в Катедралния храм “Св. Рождество Богородично”. След това с литийно шествие вярващите се отправиха към площад “Цар Асен Първи”. Там се проведе ритуалът по освещаване на бойните знамена на Националния военен университет, на Областната и Общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Пред строените роти Негово Високопреосвещенство изпя “Многоя лета” за здраве и спасение на българското воинство и народа.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново